Његова Екселенција Амбасадор  Уједињених Арапских Емирата г.Ђума Рашид Сејф Зајед Ал Дахери боравио је у петак 23.јануара 2015.године у посети  Универзитету у Новом Саду, којом приликом је примио признање „Капетан Миша Анастасијевић“ за пријатељске везе и јачање привредне сарадње Србије и УАЕ.

Након разговора са руководством Универзитета, амбасадору Ал Дахерију је на свечаности у Ректорату ово угледно друштвено признање уручио проф.др Радован Пејановић, в.д.  ректора Универзитета.

У саопштењу Стручног жирија је, између осталог речено;

„За свега неколико месеци  рада, откада је у априлу прошле године преузео дужност Амбасадора у Београду, Екселенција Зајед Ал Дахери је снажно и искрено допринео, својим трудом, радом и залагањем, на зближавању наших народа и економија.

Економска сарадња две земље донедавно је једва била вредна помена, али су међусобне посете на највишем нивоу, значајно допринеле њеном успону.

Партнерство српског националног авио-превозника „Јат“ са „Етихадом“ и пројекат „Београд на води“, те програми у области пољопривреде, само су неке од активности које се заједнички остварују.

Амбасадор Ал Дахери увек истиче да ће Србија ускоро постати једна од најутицајнијих земаља у Региону и наглашава велики потенцијал Србије у областима индустрије и пољопривреде.

Свечаност је одржана у присуству амбасадора Марока и Палестине, председника и представника градова и општина Зрењанина, Бачке Паланке, Руме, Беочина, Вршца, Србобрана, Кикинде, Чајетине и Старе Пазове, затим студената и ученика гимназије „Светозар Марковић“ и Пољопривредне школе у Футогу, те многих угледних привредника, стваралаца и досадашњих добитника признања „Капетан Миша Анастасијевић“. Након надахнутог излагања о предузетнику и добротвору из 19 века, чије име носи награда, а које је одржао песник и књижевник Перо Зубац, амбасадор Ал Дахери је, речју и филмским записом, представио Уједињене Арапске Емирате као просперитетну државу која је основана 1971.године, а већ сада представља једно од навећих градилишта на свету и једну од најпожељнијих туристичких дестинација. Посебно је говорио о сарадњи две земље и могућностима сарадње у области образовања. Била је ово прилика да се амабсадори арапских земаља упознају и са актуелним тренутком Универзитета у Новом Саду, као престижном  високошколском установом у Србији и Региону.

У холу Ректората високе госте, игром  и песмом, поздравили су и млади из КУД „Соња Маринковић“ из Новог Сада.

 

Подсећамо, признање „Капетан Миша Анастасијевић“ амбасадору УАЕ требало је бити уручено 11.децемебра 2014.године у Матици  Српској у Новом Саду, али због његових обавеза, до уручења награде тада није дошло.