„Партнери и пријатељи“,као пројекат интегрисања идеја и тржишта,настао је 2003.године одржавањем Првог сусрета у Теслићу (Република Српска-БиХ), потписивањем уговора привредних комора Федерације БиХ, Републике Српске и Медиа Инвента. Покровитељ је био високи представник за БиХ г. Педи Ешдаун, уз подршку и помоћ амбасадора Србије и БиХ г.Станимира Вукићевића и амбасадора Хрватске у Сарајеву г. Јосипа Врбошића.

Други Сусрет организован је 2004.године у Скопљу,(Македонија), трећи 2005.године у Београду, (Србија),четврти 2006.године у Бечићима (Црна Гора),а пети 2007.године у Темишвару (Румунија).

most

„Златни мост“

Сусрети имају радни и ревијални карактер. У радном делу преовладавају питања о прекограничној сарадњи, интеграцији и развоју региона,заједнички потенцијали за наступ на трећим тржиштима…У ревијалном делу онима који су највише допринели повезивању региона и афирмацији европских вредности и стандарда додељен је “Златни мост”,рад академског вајара Љубише Манчића из Београда.

Добитници “Златног моста”, између осталих, су:Привредна комора Румуније, Зоран Јанковић-градоначелник Љубљане, Ивица Тодорић-генерални директор “Агрокора”, познате компаније НИС и Србијашуме, председник Регионалне привредне коморе Суботица мр Слободан Војиновић, председник Регионалне привредне коморе Нови Сад Драган Лукач и друге истакнуте личности привредног и јавног живота земаља региона.

Уз четврте сусрете у Бечићима штампана је и књига “Пројекат партнери и пријатељи” у којој су на српском и енглеском језику представљени многи од учесника овог пројекта-компаније, предузећа,бизнисмени,председници,амбасадори…

-“Партнери и пријатељи”и објављивањем књиге као трајног сведочанства о успешнима у транзицијским временима,придружују се тежњи за заједничким напорима да ово поднебље наших заједничких живота буде упамћено по добру и људима”,написао је директор пројекта Владо Маркановић.
“Пријатељство је сродност међу душама. Пријатељство се не да измислити”!,говорио је песник и дипломата Јован Дучић.