ХЕРОЈИ И НЕИМАРИ”- СТАМЕНИ МОСТ ПРЕКО ДРИНЕ

Град Лозница на обали Дрине у петак 20.маја 2022.године на најбољи начин је потврдила да је ово место најчвршћи мост који спаја Србију и Републику Српску, промоцијом Монографије “Хероји и неимари Србије и Републике Српске”, која је промовисана управо у овом граду.

Обраћајући се присутнима, градоначелник Видоје Петровић је истакао да је Лознца град убрзаног развоја и град будућности у који се све чешће долази и остаје, са значајним развојним капацитетима. Он је овом приликом награђен бронзаном плакетом “Капетан Миша”, коју је уручио Владо Маркановић, директор Медиа Инвента Нови Сад и аутор пројекта “Пут ка врху”. У образложењу жирија је речено: “Вук Караџић је говорио “Треба крчити стазу за оне који долазе после нас „.

Стаза градоночалника Лознице Видоја Петровића била је да од Лознице, коју је затекао 2004. године у групи десет најнеразвијенијих локалних самоуправа, направи град у коме ће Лозничани имати добру садашњост и сигурну будућност“.

Поред градоначелника, поменуто признање примио је и др Бранко Вујковић, дирекор Завода за јавно здравље Шабац, за ванредне напоре у очувању здравља становништва.

Др Бранко Вујковић је представљен у Моногафији “Хероји и неимари Србије и Српске”, коју данас промовишемо. Одговарајући на10 питања песника Пере Зупца, уредника издања, између осталог је одговорио:

„Мој дугогодишњи рад у области здравствене политике, па и мерљиви резултати, иако настали из маште и жеља, резултат су сталног самопрегорног рада, образовања и инвестирања у интелектуалну надоградњу“-нагласио је Маркновић у име жирија.

Међу лауреатима “Капетан Миша”нашао се и др Бобан Бирманчевић, директор Пословнице “Телекома Србија” у Шапцу-за афирмацију предузетнике културе.

Према оцени жирија др Бобан Бирманчевић, изникао је из народа, стасао у врсног привредника, политичара, руководиоца, по вокацији човекољубац и родољуб, име је већ одавно знано у јавном животу.

Издвајамо само један детаљ из његове стваралачке биографије. У време највећих поплава, које су задесиле читав овај део Србије, посебно Крупањ и Рађевину, остало је забележено да др Бирманчевић 31 дан није излазио из рађевских врлети, све док нису били успостављени сви сигнали за мобилну и фиксну телефонију у читавој Рађевини и Крупњу“.

Поред приведника и лекара из Лознице и Подриња, промоцији су присуствовали и пословни сарадници и гости-лекари и привредници из Бијељине и Зворника, који су такође показали завидан интерес за “Хероје и неимаре” као будући део њихових радних и породиочних простора и несвакидашње издање које, сликом и речју, афирмише лекаре и здравствене раднике током пандемије, као и привредне, културне и спорстке делатнике са ове стране Дрине, као неимаре новог доба.