Међу књигама има и оних које су незаслужено заборављене али ни једна није незаслужено запамћена”.

Луј Арагон

Било је импресивно!

Љубитеље стваралаштва, представнике медија, угледне госте поздравио је проф.др Дејан Филиповић, проректор за наставу Београдског универзитета.

О “Херојима и неимарима” говорили су аутор монографије песник Перо Зубац, главни и одговорни уредник, новинар и публициста Владо Маркановић, проф.др Слободан Милисављевић, директор Универзитетског клиничког центра Крагујевац, проф.др Сања Поповић Пантић, председница Удружења пословних жена Србије, Јоргованка Табаковић, гувернерка Народне банке Србије, Милан Гутић, оснивач удружења Корени, Симо Бобић, Интеграл технологије и новинар Весна да Винча.

Посао песника није да показује пут, него да буди чежњу”, каже бесмртни Херман Хесе. У “Херојима и неимарима” са Пером Зупцем успели смо и једно и друго. Снага идеје, ма колико стара, када има животног смисла, постаје нова… Још када јој се дода дух саборности, ето и незаборава. Зато је ова монографија приређена у право време. Као мислећи и осећајни траг у коме и раскршћа имају свој путоказ”.

Владо Маркановић

 

Зашто “Хероји и неимари”?

Књига “Хероји и неимари” сведочанство је о тегобним годинама у којима народ успева да самопрекором, борбом непрестаном, солидарношћу, колективном емпатијом, спремношћу за жртвовање за опште добро, надрасте васељенску невољу оличену у ковидним годинама.

Књига о успешнима у привреди, здравству, школству, свим областима друштвеног живота; њиховом труду, несебичности, визији остваривој и препознатој у плодовима људског рада и вере човекове да се свему заједништвом и слогом може одолети, ако се верује у себе, у своје, у наше.

Књига у којој се нико случајно није нашао, него је предложен стога што је заслужио да се нађе међ` херојима и неимарима овог времена.

У 115 разговора са онима који су пристали да одговоре на моја питања, од којих само неколицину лично познајем, открио сам колико богатства има у душама људи који се не либе да похвале оне од којих су учили, оне који су им помогли да се препознају у суровом свету и да успеју. Да остваре своје снове.

Неколико стотина наставника, професора, тренера, школских другова, узора у детињству и у одрастању, поменуто је у овој књизи и тако остало да траје у драгоценом златном незабораву.

Зато “Хероји и неимари”.

Перо Зубац

 

Дакле, након двогодишњих припрема, истраживања и трагања за актуелним и занимљивим садржајима, одштампана је монографија “Хероји и неимари”.

Покровитељи су Влада Србије, Покрајински секретаријат за привреду и туризам и Унија послодаваца Србије. На 950 страница, угледни новинари Србије и Републике Српске, на челу са песником Пером Зупцем, приредили су 935 наслова – животних и сетних прича о лекарима, привредницима, професорима, научним и јавним радницима, спортистима…

Лекари су жртвујући своје животе спашавали наше, привредници стварали нове вредности, стручњаци бринули о одрживом развоју, спортисти уносили радост у наше животе…

У веома тешким условима узрокованим пандемијом Ковида 19 показана је посвећена храброст, пожртвованост, оданост, хуманост и доброта нашег човека.

Само добар човек може бити добар лекар”, говорио је наш познати универзитетски професор, доктор Коста Тодоровић. И заиста је то тако. Даноноћно, несебично, одлучно и храбро, ухватили су се у коштац са непознатом болешћу. Књига говори и о онима који нису међу нама. “Када су бирали да буду лекари, то сигурно нису одлучили да буду нечији хероји, већ да би помагали људима”, пише колегиница Ана Митић која је припремила Ин меморијам.