ЕНЦИКЛОПЕДИЈСКО ИЗДАЊЕ-КАО СВЕДОК ВРЕМЕНА

У организацији града Зрењанина и Медиа Инвента, у граду на Бегеју/свечана сала хотела “Војводина”/ 16.маја 2022.године одржана је промоција монографије “Хероји и немари Србије и Републике Српске”.

Присутне привреднике и ствараоце са подручја Зрењанина и јужног Баната, домаћински је поздравио Симо Салапура, градоначелник Зрењанина и Милан Јарић из Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, док је о пројекту “Од Капетана Мише до Николе Тесле” беседио песник и уредник издања Перо Зубац.

О намераваном космопоилитском признању “Никола Тесла”, као и “Херојима и неимарима” као још једном мосту Србије и Српске и сведоку једног времена, говорио је Владо Маркановић, директор Медиа Инвента.

Потом су уручене бронзане плакете “Капетан Миша” за 20 година верности пројекту Пут ка врху”, а лауреати су:

1.Чедомир Јањић, председниик Скупштине града Зрењанина,

2.Др Зорица Ћулибрк, директорка Специјалне болнице за рехабилитацију “Бања Русанда”Меленци и

3.Дарко Бјелоглав, директор компаније “Персу маркети”.

4.Војислав Мркшић, оснивач Мркшићевих салаша

За г-Јањића водитељ свечаности новинар Никола Божовић у образложењу жирија је нагласио да “Чедомир Јањић има велике заслуге у последњих десетак година на афирмацији ове средине у сваком погледу. Посебно је значајно истаћи његову визију индустријског развоја и привредног оживљавања Зрењанина преко индустријских зона, у којима се тренутно подиже и једна од најзначајних фабрика компаније “Линглонг” из Кине, чија је вредност милијарду долара.

За Бању Русанду је речено да је то данас добро познат болнички центар, у коме је запослена др Зорица Ћулибрк готово пуне три деценије, као специјализант за физикалну медециину, а у последњих пет година и као директор ове установе која запошљава око 2оо радника и успева да, у изузетно сложеним временима, одговори својим обавезама.

-Докторица Ћулибрк је посебно дала велики допринос у времену ковида, када је део капацитета Бање претворен и за лечење ових болесника-истакнуто је у образложењу награде.

За директора Дарка Бјелоглава, првог човека “Персу маркета” жири је нагласио да је са братом Драгољубом пре 25. година запловио у тих година неизвесне воде приватног бизниса. Кренули су од родне Међе и једног киоска, да би данас стигли до Београда и Дорћола, где имају три маркета.

Компанија ББ Трејд са својим Персу маркетима већ је препознатљива широм војводине. Има данас преко 16о таквих објеката, а уз то и сопствене прерађивачке капацитете у млекарству и месној индустрији, уз око 1.200 радника.

Сличне промоције монографије “Хероји и неимари”, на преко 900 страница и са око 3.000 фотографија, коју су сачинили новнари из свих већих регионалних центара, од Бањалуке до Ниша и од Новог Сада до Лесковца, под уредништвом Пере Зупца; одржаће се у више градова Србије и Српске.