Само сигуран, добро организован, честитим и креативним људима повезан регион може да буде просперитетан – порука је са Дунавског бизнис форума одржаног 27. априла, у Бањој Луци.

У раду су учествовали привредници, председници општина и градова Словеније, Хрватске, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Србије. Расправа се водила о Дунавској стратегији и утицају одрживог и одговорног бизниса на њену имплементацију, кроз теме: Градови – мостови интегративних процеса, Дигитализација генератор нових послова, Зелена енергија, одрживи развој и животна средина и Пословна инфраструктура.

Дата је пуна подршка иницијативи Отворени Балкан – економској зони коју су покренули председници Србије Александар Вучић, Северне Македоније Зоран Зајев и Албаније Еди Рама. Позитивна искуства имплемнтације Дунавске стратегије добро ће доћи проширењу сарадње и отворити врата Црној Гори и Босни и Херцеговини. Слободан и бржи проток роба, ефикасније коришћење потенцијала, размена идеја и искустава су циљеви и изазови који треба да допринесу квалитетнијем животу њихових грађана.

У циљу промоције унапређења прекограничне сарадње и заједничких наступа на трећим тржиштима организатори су доделили награде и признања.

Златни мост” су добили градови: Ниш, Крушевац, Лесковац и Бања Лука, општина Велико Градиште, затим појединци: Ненад Иванишевић, покрајински секретар за привреду у Влади Војводине, Марко Шантић, директор Господарске коморе Федерације БиХ, Јавор Радованковић, привредник из Темишвара те директори Електропривреде Црне Горе Милутин Ђукановић и Републике Српске Лука Петровић.

Када је у питању изградња просперитета, учесници су се сложили да постоје изузетне могућности за унапређење сарадње посебно у области развоја друштва знања и улагања у људе и нова занимања.

Онима који су највише урадили на унапређењу сарадње уручене су “Плакете просперитета”.

Добитници су: градови Суботица, Дервента, Зворник, Зрењанин, општина Инђија, Интеграл технологије и Хидроелектрана Бистрица.

У сардањи са Институтом европских региона из Салзбурга и Унијом послодаваца Србије, додељена су и признања “Лидер одрживог развоја Подунавља” и то: општинама Теслић и Горњи Милановац, Депонији Порр Wернер & Wебер из Лесковца, Инпхарму Земун, Шумарском факултету Бања Лука и Шумама Републике Српске.

Не брините кад нисте препознати, већ се трудите да будете вредни препознавања”, цитирао је Горан Цветановић градоначелник Лесковца, Абрахама Линколна приликом примања признања “Златни мост”. Тек према природи ствари којој служи, награда добија своју пуну вредност, своје пуно значење.

У контексту промоције научног и културног наслеђа , Европско удружење развојних агенција ТЕРИС из Словеније, подржало је идеју установљења космополитског признања “Никола Тесла”.

Дунавски бизнис форум су организовали Медиа инвент и Цидеа из Бања Луке. Партнери су им били: Унија послодаваца Србије, Институт европских региона из Салзбурга и ТЕРИС – Европско удружење развојних агенција из Бања Луке.