ПОРУКЕ САРАДЊЕ И УНАПРЕЂЕЊА БИЗНИСА,ТРАНСПОРТА, ЗАШТИТЕ ЧОВЕКОВЕ СРЕДИНЕ…

Дунавска стратегија је један од значајних развојних програма, изазов и мотив, јер у Дунавској регији живи преко 100 милиона људи. Провођењем Дунавске стратегије и унапређењем сарадње у бизнизу и другим областима  бавио се и 8.Дунавски форум , који је у Новом Саду радио два дана, 3. и 4.октобра 2019.године .

Овогодишњи домаћини били су :Медиа Инвент, Унија послодаваца Србије, ТЕРИС-Удружење за европску територијалну сарадњу из Словеније, под покровитељством Привредне  коморе Србије, Покрајинске владе АП Војводине и Града Новог Сада. Медисјки покровитељи били су: РТВ, „Вечерње Новости“, „Дневник-Пољопривредник“ и Радио „Слободна Европа“.

Отварајући Форум, потпредседник Покрајинске Владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић је нагласио да је главни циљ што боље повезивање и достизање бољег животног стандарда у региону, те да је један од стубова Дунавске стратегије управо култура, поред бизниса, транспорта и заштите животне средине.

„Оно што је створило свест о постојању Дунавског региона и што је симболизовало потребу за његовом институционалном организацијом јесте култура. Као што су кроз историју цивилизације настајале покрај великих река, тако су се слични процеси неминовно одигравали дуж дунавског тока. Све се то може отелотворити у фрази да се различитости привлаче, али да сличности стварају. Ми смо уједињени у сличности, којој дајем име Дунавска култура. Управо у свести о културном обрасцу и идентитету настају материјалне експресије културе“, рекао је Ђоковић и упутио поруку да је неопходно пробудити свест о Дунавској култури.

Поред потпредседнка Ђоковића, на свечаном отварању и Пленарној седници говорили су и : проф.др Радован Пејановић, председник Програмског савета Форума, у име града Новог Сада проф.др Маријана Дукић-Мијатовић, затим Недељко Чубриловић, председник Народне Скупштине Републике Српске, проф.др Видоје Вујић,председник Господарске коморе  Ријека,  Мартин Братанич, председник ТЕРИС-а, Фране Шеснић, директор Развојне агенције Загреб, Милош Ненезић, председник Скупштине ПК Србије и Уније послодаваца Србије, проф.др Бранко Ковачевић са ЕТФ у Београду, Милан Тривић, заменик градоначелника Сарајева.

Након  Пленарне седнице на тему „Дунавска стратегија, позитивна искуства и очекивања“ у два дана одржано је и осам панела и конференција, уз учешће угледних званица из Региона

.Панели:

-Изазови ЕУ и Западни Балкан-јединствен економски и културни простор слободног протока људи и робе (Проф.др Иво Висковић, Јанез Деклева, Међуанродни центар за пренос знања из Љубљане)

-Гастрономија и одрживи равој туризма на Западном Балкану (проф.др Драго Цвијановић, декан Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи)

-Унија послодаваца Србије, Унапређење пословног амбијента променом законске регулативе кроз економски и социјални дијалог (Милош Ненезић, председник Уније послодаваца Србије)

-Дигиталне технологије, велика шанса Западног Балкана (Проф.др Бранко Ковачевић, мр Фране Шеснић, проф.др Милан Бјелица, проф.др Видосав Мајсторовић, мр Гордана Даниловић Грковић)

-Конференција-Матица, Дијаспора, Партнери и пријатељи-КОРЕНИ ( Милан Гутић, потпредседник Удружења)

-Пословни изазов „Од Подунавља до Асеана“, представљање наших партнера компанијама из Азије (про.др Мијрана Крањац и мр Михаљ Чаки, менаџер Кластера)

-Бизнис, умрежљвање и субрегионална сарадња (Матјаж Фрас, Штајетски технолошки парк)

-Бизниси и просперитет (Милош Танасковић, новинар-уредник у РТС)

-Значај пољопривредног саветодавства за развој пољопривреде (Др Гордана Радовић, директор „Дневник Пољопривредник“ Нови Сад)

Форуму су ове године организовано присутвовали и студенти Факултета за хотелијерство и турзам из Врњачке Бање, Пословног факултета Универзитета „Сингидунум“ из Ваљева и ученици-стипендисти Техничке школе из Пожеге.

На свечаној вечери у Хотелу „Парк“ додељена су и признања „Дунавски цвет“. Најпрестижније признање Дунавског бизнис форума примили су: Недељко Чубриловић, председник Народне Скупштине Републике Српске, Милош Ненезић, председник Скупштине ПК Србије и председник Уније послодаваца Србије, Мартин Братанич, председник Европског удружења за теритијалну сарадњз-ТЕРИС, др Роналд Зелигер, председник Немачко-српске привреде коморе и генерални директор Хемофарм групације, Славица Станковић, директорка „Интегра Инжењеринг“ Бањалука и др Миодраг Копривица, генерални директиор Радио телевизије Војводине.

У име награђених захвалио је др Роналд Зелигер, док је заменик градоначелника Сарајева Милан Тривић уручио „Медаљон Града Сарајева“ Влади Маркановићу,извршном директору ДБФ.

Статуета „Бели анђео“ за племенитост и хуманост припала је Дијани Ђоковић, мајци најбољег тенисера света Новака Ђоковића.