МИНИСТАР НАТАЛИЈА ТРИВИЋ МЕЂУ ЛАУРЕАТИМА

У Народном позоришту Републике Српске у Бањој Луци 5.децембра 2019.године одржана је годишња додела награда најбољим привреднциима и ствараоцима на нивоу Републике Српске.

У предивном амбијенту овог храма културе и уметности додељене су 23 награде заслужним компанијама, установама и појединцима. Награде су наизменично додељивали: проф.др Радован Пејановић, бивши ректор Новосадског Универзитета и председник жирија, Бранка Кокот, изасланик председника ПК РС Борка Ђурића и директор за економске и правне послове Привредне коморе Републике Српске, затим чланови жирија-академик АНУ РС проф.Миливоје Унковић, градоначелник Града Бијељине Мићо Мићић, др Ненад Новаковић, директор Народног позоришта РС и Владо Маркановић, директор Медиа Инвента.

Међу награђеним нашла се и министар просвете и културе РС Наталија Тривић. Уз речи захвалности, она је истaклa дa je „пoчaствoвaнa oвим признaњeм и дa je рaдуje штo су рaзвojни прojeкти у oблaсти прoсвjeтe и културe Рeпубликe Српскe, кoje прoвoди Влaдa и Mинистaрствo прoсвjeтe и културe, прeпoзнaти“.

-Изузeтнo je зaдoвoљствo примити oвo признaњe. Дoживљaвaм гa кao признaњe Влaди Рeпубликe Српскe и пoтврду дa сaм, зajeднo сa свojим сaрaдницимa, нa прaвoм путу кaдa су у питaњу стрaтeшки прaвци и рeфoрмски прoцeси у oблaсти прoсвjeтe и културe. Зaхвaљуjeм сe oргaнизaтoримa и чeститaм свим другим дoбитницимa признaњa- рeклa je министaр Нaтaлиja Tривић.

Додели награда претходио је поздрав Бранке Кокот у име Привредне коморе РС и беседа о раду жирија и српском задужбинарству проф.др Радована Пејановића.

Уметнички печат свечаности дали су ученици и професори Академије уметности Универзитета у Бањој Луци и Музичке школе „Владо Милошевић“. Тако је химну РС  „Моја Репубвика“ извела Ивона Шари, студента мастер  студија Академије уметности Универзитета у Бањој Луци, на смеру за соло пјевање у класи проф. мр Дуње Симић. На 4.години студија проглашена је за најбољег студента инструменталног смера за остварене изузетне резултате током студија, а добија и статус демонстратора на Катедри за соло пјевање. За клавиром је била Јована Бранковић, проф.клавира у Музичкој школи „Владо Милошевић“.

Потом су Рахмањинову клавирску композицију „Руска песма“ извеле сестре Барнковић- Јована и Дајана Бранковић, апсолвент Академије уметности  у Бањој Луци, у класи проф.Динка Благојевића.

На крају свечаности Шубертову „Серенаду“ извео је клавирски трио „ у шест руку“ и то Јована и Дајана Бранковић и Наташа Савић, апсолвент на бањолучкој Академији уметности у класи проф. Арсена Чаркића, и побрале дуготрајне аплаузе публике.

Међу бројим посетиоцима и пријатељима, који су испунили велику сцену Народног позоришта, поменућемо чланове Удружења Матице, Дијаспоре и Срба из региона „Корени“, организовани долазак начелника општине Лопаре др Рада Савића са лауератима и гостима и студенте бањолучког Унверзитета, који су подарили  најдужи аплауз свом професору др Душку Вејновићу.

Ипак „звезда свечаности“ свакао је био Анђелко Делић, воденичар из Прибоја испод Мајевице, који је примио награду „За очување традиције и старих заната“. Том приликом, чуо се податак да је, према попису Краљевине Југославије из 1923. године,у Босни  радило близу 10.000 воденица! Остало их је веома, веома мало, а међу њима  воденичар, надалеко знани од реке Јање  до Дијаспоре, Анђелко Делић из Прибоја.

У време када се све више тражи здрава храна, црни пшенични сомун, погача и проја, код Анђелка у Прибој, поред магистралног пута Београд-Тузла, све више долазе људи из Тузле, Лопара, Угљевика, Бијељине, чак из Посавине по свој дио здравља, по хлеб наш насушни…

Он је потврдио као тачно народно веровање- да ако мало дете не проговори на време, испече му се колач од брашна са воденичног чекетала и речи зажуборе као поток…

Списак лауреата на нивоу Републике Српске:

.1.Рудник и Термоелектрана Станари,директор Саво Мирковић-Најбоља компанија

2.Мр Наталија Тривић,министар просвете и културе у Влади Републике Српске-За развојне пројекте просвете и културе Републике Српске

3.Универзитет у  Источном Сарајеву, ректор проф.др  Милан Кулић-За савремено образовање и европске стандарде

4 Проф.др Милан Тица,шеф Катедре за механику и конструкције Машинског факултета Универзитета у Бањој Луци- За међународне стандарде у образовању младих

5.Ениса Бекто, „Бекто специјална израда-БСИ“ доо  Горажде- Лидер женског предузетништва у Босни и Херцеговини

6.Гас Промет, Источно Сарајево-Пале,генерални директор Миломир Драганић-Лидер корпоративне и друштвене одговорности

7 Др Лазар Продановић,делегат у Дому народа Парламента БиХ- За изградњу и унапређење друштвеног амбијента у РС

8.Драго Малиновић,власник.“Комерц –мали“ Прњавор- Лидер одрживог развоја Републике Српске

9.Мр Љубиша Ћосић,начелник општине Источно Ново Сарајево- Најбоља локална самоуправа Републике Српске

10.Проф.др Душко  Вејновић, редовни професор Универзитета у Бањој Луци- За стручни и научни допринос развоју Републике Српске

11.Проф.др Радивоје Митровић, декан Машинског факултета у Београду- За унапређење високог образовања у Региону

12.Др Желимир Нешковић, директор ЈЗУ Дома здравља Лопаре- За квалитет и унапређење здравствене заштите  

13.Драгутин Шкребић,власник DOO „Škrebić Company“ Теслић- За животно дело у привреди и друштвеном ангажовању

14.ДОО  „Fructum“,Прибој код Лопара, власник Драган Јовић- Најбољи аграр Републике Српске

15.Фабрика радијатора „Термал Инт“ Лопаре, власник Фикрет Ловић- Најбољи квалитет

16  ETM ax doo”, Бања Лука директор Синиша Максимовић- За иновативност,за нове технологије и стандарде

17.Горан Гајић, директор „Смиљевац пром“ доо, Лопаре- Најбољи  породични бизнис

18. Дејан Павловићдиректор Национални парк „Сутјеска“-За  афирмацију туристичких и развојних потенцијала Српске

19.Проф.др Зоран Калинић, ректор Независног универзиетата Бања Лука- За квалитет и визију високошколског образовања

20.Јаков Галић, власник хотела „Видиковац“ Зворник- Најбољи предузетник РС

21.Владимир Митрић,новинар и публициста из Лознице- За ангажовано информисање и истинољубивост писане речи

22.Анђелко Делић,воденичар из Прибоја у Семберији- За очување традиције и старих заната

23. Агенција за економски развој Града Приједора „Преда-ПД“,директор Александар Дрљача- Најбоља развојна агенција у РС