ПОВРАТНИЦА ИЗ АУСТРИЈЕ УЗГАЈА ЉЕКОБИЉЕ У ДЕРВЕНТИ

Док сви хрле у Западну Европу у потрази за бољим животом, Ивана Стјепановић из села Бијело Брдо у околини Дервенте одлучила је да напусти добро плаћен посао у Аустријји, врати се у свој родни крај и започне производњу љековитог, зачинског и ароматичног биља.

Данас са успехом води фирму „Bosnia grows Organic“ (Босна узгаја органско) и целокупну производњу извози на тржиште ЕУ. Закупила је до тада напуштене  парцеле, (40 хектара) и првих 10 привела култури и даровала им живот садњом коприве, шипка, менте, жалфије… Циљ је проширење производње и изградња БХ- бренда, препознатљивог на тржишту. На то су је, како сама тврди, навели неикоришћени ресурси, којим ова земља располаже и велики потенцијал за бављење органским узгојем хране.

Ивана Стјепановић је  примила признање „Капетан Миша Анастасиејвић“ у категорији-Нај жена у бизнису Региона, на свечаности у Дервенти 9.јула 2019.године.

Догађај испуњен позитивном стваралачком енергијом, радосни домаћини, одлична организација и добре вибрације шириле су се тог дана из Центра за културу града на Укрини, на свечаности доделе традиционалних признања за подручје Посавине и централног дела Републике Српске. Па ни одсуство    једног броја награђених због годишњих одмора, није покварило овај изузетан друштвени догађај.

Посебан тон свечаности давали су домаћини-начелник општине Милорад Симић, чланица жирија Зенаида Икановић и директор Центра Јеленко Живковић. Поздрављајући лауреате и госте, начелник Симић је подсетио да су општина Дервента и он лично поносни носиоци награде са именом Капетана Мише Анастасијевића и активни учесници  свечаности у Новом Саду и на Дунавском бизнис  форуму. У име Привредне коморе РС скуп је поздравио Михајло Видић, док је о раду жирија надахнуто беседио проф.др Радован Пејановић, бивши ректор Новосадског Универзитета.

Доделу 17 признања улепшала је етно група Српског КУД „Дервента“ химном Републике Српске, док је проф.музике Милијана Жунић извела и песме „Оро“ Јелене Томашевић, која је представљала Србију на Евросонгу 2008. и „Ријека без имена“ Марије Шестић, представнице БиХ на Евросонгу 2007.године. Ивана Стјепановић је, у захвали у име награђених, поменула и жуљеве на ногама и рукама, али и неописиву радост у срцу што је њен рад на њивама Бијелог Брда препознат на самом почетку њеног предузетништва, што, како каже, сматра охрабрењем за чин повратка у родни крај и ветар у леђа наредним бизнис плановима.

Домаћини из општине Дервента и Центра за културу  су припремили и послужење и свечани ручак за све награђене и њихове пријатеље.

Награду су примили:

1.Општина Модрича,начелник Младен Крекић -За афирмацију предузетничке  културе и стратегију развоја

2.Ивана Стјепановић,власница „BOSNIA GROWS ORGANIC“ Derventa -Нај жена у бизнису Региона

3.„Прода монт“ доо Добој,директор Горан Продић -Лидер конкурентности и одрживог развоја

4.„Новопром“,Модрича, директор и власник Новак Илић -За тржишну позиционираност и међуародне стандарде у пословању

5.Ранкица Панић,власница „Премиер“ доо Добој  -Успешна жена предузетник

6.„Којо комерц доо“Модрича,власник Константин Лазаревић -Најбољи породични бизнис у Региону

7.“Перутнина Птуј С“,доо Повелич,Србац  -За иновативност и квалитет производње

8.Борислав Ракић,начелник општине Вукосавље  -За допринос развоју локалне самоуправе

9.Душан Рељић,власник компаније „Fructa Trade“ Дервента  -За бизнис планове и пословну визију

10.Др Биљана Прстојевић Зелинчевић, начелник психијатријских одјељења Болнице за хроничну психијатрију Модрича -За допринос унапређењу здравствене заштите у Републици Српској

11.“Sistem ecologica, Ситнеши, Србац, директорица Биљана Кокановић -За корпоративну и друштвену одговорност

12.“Рибарство Марјановић“ доо Дервента,власник Станиша Марјановић -За презентацију повољног пословног окружења Дервенте

13.Славко Гојковић, начелник Одјељења за општу управу општине  Вукосавље -За стручност и професионализам у раду општинске управе

14.ЗТЦ „Бања Врућица“ад Теслић,генерални директор др Драган Богданић -За унапређење здравља и афирмацију здравог живота и туризма

15.Центар за културу Дервента,директор Јеленко Живковић  -За пројекте у области културе

16.Оморика-ПЕТ доо, Велика Буковица,директор Душан Бокан -За квалитет производа и услуга

17.ДОО Металпром НБ“ Дервента, директор Петрислав Оро -За културу предузетничког стваралаштва

Фото.Ненад Симић, Посавске новости