„КАПЕТАН МИША“  У КОВИНУ

Познати српски трговац и добротвор Капетан Миша Анастасијевић у 19 веку је трговао Дунавом, да би век и по касније, (10.децембра 2014.године) на обали Дунава, у Ковину, биле уручене награде које носе његово име угледним привредницима и ствараоцима  Јужног Баната.

У Центру за културу Ковин окупили су се награђени, медији и гости са  подручја Јужнобанатског округа на традиционалној свечаности доделе признања „Капетан Миша Анастасијевић“.

Том приликом награђено је 17 компанија, малих и средњих предузећа и појединаца, који су се ове године истакли резултатима  и стваралачком енергијом у пословању.

Тако је компанија „Fresenius Medical Care Srbija“ из Вршца  награђена као најбоља компанија Јужног Баната, док је италијанска фирма „Chamicomp“ из Ковина-нај инвестиција. Председник општине Ковин Душан Петровић примио је признање за „Најперспективнију локалну самоуправу Јужнобанатског округа“, док је Дејан Милутиновић, директор „West Pharmaceutical Services Beograd“, која са успехом  послује у Ковину-најбољи менаџер Региона.

Плакетом и Златником са ликом познатог српског трговца и добротвора дунавског капетана Мише Анастасијевића награђени су и: Родољуб Драшковић, председник компаније „Swisslion Takovo“-најбољи привредник, Хемофарм ад Вршац-друштвено најодговорнија компанија, Филип Перић, оснивач „Финет Инжењеринг“ Панчево-најбољи предузетник, „Continental  Wind Serbia Beograd“-за пословну визију-пројекат изградње Ветропарка у Ковину, Ваздухопловна академија СМАТСА Вршац-најбоља образовна установа у региону, епископ Банатски г.Никанор-за посвећеност на чувању и неговању вере, традиције и духовности, потом „Премил“ Ковин-за квалитет и примену међународних стандарда у пословању, „Цетинка амбалажа“ Јасеново-за унапређење пословног амбијента у Јужном Банату, менаџер Владимир Пандуров-ЕУ Пројекти Панчево, Дом здравља Вршац-за висок квалитет здравствених услуга, Пољопривредно предузеће „Златар“ Мраморак-за унапређење аграра, пројекат „Наутички центар и Марина Ковин“-нај пројекат региона и „Божић и синови-Рециклажни центар Панчево-за очување животне средине и примену најсавременијих еколошких стандарда.

Признања су уручили песник и књижевник Перо Зубац  у име агенције Медиа Инвент из Новог Сада, која заједно са партнерима-новосадским и београдским Универзитетом и привредним коморама Србије већ 14 година реализује овај пројекат и Душан Петровић, председник општине Ковин као домаћин свечаности.

У уметничком  делу програма наступили су ученици Средње музичке школе „Коста Манојловић“ из  Смедерева.

Била је ово лепа прилика за медијску промоцију Ковина, који тешко излази из „сенке“ Смедерева, Панчева и Београда, али се због више развојних програма, чија је реализација већ почела или почиње 2015.године сматрају малим градом великих могућности.