СВЕЧАНОСТ КОД ПАЛМЕ У ЈАГОДИНИ

У Скупштини града Јагодине 6.новембра 2017.године додељене су награде ,,Капетан Миша Анастасијевић“ за привреднике и ствараоце Шумадије и Поморавља. Од 18 добитника награде „Капетан Миша Анастасијевић“, осам је из Јагодине, шест из Крагујевца, два из Свилајнца и по један из Ћуприје и Параћина.

У уводној беседи домаћин свечаности,председник Скупштине Града Драган Марковић Палма је честитао свим привредницима, добитницима ове престижне награде, јер су они, како је рекао, заслужни за остварење суфицита на територији Шумадије и Поморавља.

„И у једном и другом округу има доста страних инвеститора. Има и српских инвеститора. Неко је то из Новог Сада пажљиво пратио измерио тако да награде и признања иду у праве руке“.

Марковић  је истакао да Србија мора да искористи међународну популарност како би довела што више инвеститора.

„Посебно желим да се захвалим италијанским инвеститорима. У Јагодини је потписано девет уговора са италијанским инвеститорима. Неколико фабрика већ ради. ,,Аунде“ данас запошљава 600 радника, а када су дошли запошљавали су 200 радника. Имали су једно проширење капацитета, па друго, а сада ће и треће. ,,Група Тури“, фабрика која производи кухиње, 90 одсто производње извози у Италију што доказује да Јагодина има најбоље услове за производњу. Они запошљавају 150 радника. Фабрика ,,Андреа конфециони“, која је прошле године добила награду, такође је најавила проширење капацитета где ће запослити још 200 радника. Немачка фабрика, која је добављач овој фабрици, почеће да се гради за пет до шест месеци. Ту ће радити 100 радника“, рекао је председник Скупштине Града.

Потом је пригодну беседу о дунавском капетану Миши Анастасијевићу,који је у своје време имао 12 камаришија (представништава)  на  обалама  Дунава са око 2.000 радника, одржао песник и књижевник Перо Зубац.

Награде су наизменичнмо додељивали: Драган Марковић Палма, председник Скупштине Града, Перо Зубац,песник, Ратко Стевановић, градоначелник Јагодине и Владо Маркановић, директор Медиа Инвента.

У име награђених захвалио је генерални директор компаније ,,Аунде” Анино Ди Венеција.

„Желим да се захвалим локалној самоуправи у Јагодини и Влади Србије. На почетку 2015.године имали смо око 220 запослених, а сада имамо око 650 радника. Очекујемо и нове пројекте у будућности“, рекао је Анино Ди Венеција.

У уметничком делу програма наступили су музички таленти из Основне музичке школе „Владимир Ђорђевић“ из Јагодине: Матија Стојановић (у класи проф.Данице  Славковић) је на гитари извео Ивагамијев „Венецуелански валцер“, док је Никола Милосављевић на хармоници, (у класи Јелене Србиноске) представио Дербенкову „Токату“. Након тога, домаћини су приредили пригодан коктел за награђене, званице и госте, међу којима посебно истичемо  студенте Факулета педагошких наука у Јагодини.