ХОР „ЧУПЕРАК“ ПЕВАО ЗА НАГРАђЕНЕ

Медиа Инвент, Универзитет у Новом Саду и Град Кикинда 27.11.2017.године доделили су признања „Капетан Миша Анастасијевић“ представницима 12 привредних и друштвених субјеката који раде и стварају на подручју северног Баната.  Одлуку о додели признања донео је жири на челу са проф. др Радованом Пејановићем са Универзитета у Новом Саду.

Обраћајући се присутнима Пејановић је истакао да се жири водио критеријумима у складу са називом награде. – Полазећи од лика и дела великог српског филантропа, добротвора и задужбинара, ми се у нашем раду водимо оценом оних вредности које су крајње позитивне. Наша мисија је да откријемо, истакнемо и подржимо све вас који сте на путу промовисања позитивног и прогресивног, доброг и друштвеног – рекао је Пејановић.

Додела признања и плакете „Капетан Миша Анастасијевић“ организована је у оквиру пројекта „Пут ка врху“, који је настао пре 17 година са основном идејом афирмације привредног и друштвеног стваралаштва Србије. У међувремену пројекат се проширио на Републику Српску и Брчко Дистрикт БиХ.

Један од лауерата овогодишњег признања је француска компанија „Мекафор“ која у Србији послује од 2008. године. Прошле године у Кикинди завршили су изгрању фабрике површине 5.000 квадратних метара. Вредност инветсиције била је 2,5 милиона динара, с тим да је у нову опрему инвестирано око 1,5 милиона динара.  Плакета је уручена директору Небојши Недељковићу, који је истако да ова награда представља успех свих запослених у Мекафору. – Почаствовани смо наградом и значи целом нашем тиму. Кикинда је прво нама изашла у сусрет. Добили смо јаку подршку од Града да доведемо инвестицију. А данас оно што Кикинда пружа је здрава, добра средина за развој наше фирме – истакао је Недељковић.

Признањем „Капетан Миша Анастасијевић“ награђен је и пројекат „Мокрин Хоусе“, који је настао у оквиру компаније „Терра паноница“ 2008. године када је напуштена кућа у Мокрину обновљена и претворена у кућу идеје. У току 2017. године у „Мокрин Хоусе“-у боравило је више од 400 дигиталних номада. – Много нам значи јер су наши суграђани препознали идеју и желе да учествују у оваквом пројекту и на овај начин будемо део одабране групе људи који се заиста труде да Кикинду начине бољим местом – истакао је Иван Бркљач из „Мокрин Хоусе“-а, а потом и најавио велике планове за наредну годину који су окренути ка локалној заједници и посетиоцима који им долазе из целог света.

Заменица градоначелника Кикинде Босиљка Срдић честитајући овогодишњим добитницима признања истакла је да је Капетан Миша Анастасијевић био добротвор и задужбинар. – Управо су ово неке од одлика које красе данашње лауреате чиме су заслужили данашње признање. Било да су добили признање за рад у претходном перидоу или животно опредељење и ставралаштво овом наградом сврстани су у круг људи који ће наш народ памтити – рекла је она.

Поред компаније „Мекафор“ и „Мокрин хоусе“-а овогодишњи лауерати су предузеће „Мицрон“ за развој породичног бизниса у северном Банату, Удружење винара и виноградара „Шасла“ за обнову и развој виноградарства у северном Банату, штампарија „БИС“ за успешан предузетнички рад, Мирослав Брандић власник туристичке агенције „Оаза“ за вишедеценијски рад у области туризма и промовисања Кикинде као туристичке дестинације, Културно уметничко друштво „Еђшег“ за развој и унапређење мултиетичности и мултиукултуралности, Марица Анђелов Ал-Махамид џудисткиња за сјајне спортске резултате и вишедецинијски рад у спорту, Мушки рукометни клуб „Кикинда Гриндеx“ за постигнуте такмичарске резултате и рад са младим секцијама, Дечији хор Чуперак за уметнички и хуманитарни рад са децом, пансион и ресторан „Тwеnтy“ за подизање нивоа туристичке понуде града, Милован Ђуричић професор у пензији за вишедеценијски друштвени и педагошки рад.

Посебну драж самој церемонији доделе у Градској кући дао је Дечји хор “Чуперак”,који је отворио свечаност песмом “Кикиндо,граде мој”,а  потом су отпевали “Деца су украс света.” Хором мајчински одговорно руководи Цветлана Цеца Милић,оснивач и диригент.Сваке године, Хорић одржи од десет до петнаест концерта, који су првенствено хумнитарног карактера.

„Чуперци“ су певали за децу оболелу од најтежих болести, опремање болничких оделења, социјално угрожену и незбринуту децу, децу са посебним потребама.

„Чуперак“ је препознатљив и по свом Интернационалном фестивалу музике за децу „Та се песма љубав зове“, који се већ осам година одржава у Кикинди.