ЗА НАПРЕДАК ДУНАВСКОГ РЕГИОНА

„Уверен сам да ћемо заједичким напорима допринети да Дунавски регион напредује. Важно је да знамо заједнички програм и јасан концепт и у домену неизоставних  аспеката развоја Региона, као што су заштита животне средине, безбедност, решавање последица климатских промена, туризам, запошљавање и других. Србија у том процесу има кључну улогу“-изјавио је на отварању трећег Дунавског Бизнис Форума у Београда шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт.

У организацији Медиа Инвента, а уз помоћ и подршку ЦЕДЕФ.-а, новосадског Универзитета и Привредне коморе Србије, представници 14 земаља Дунавског региона, амбасадори и званичници, у присуству више стотина привредника, научних и јавних радника од Немачке до Црног мора, указали су на нужност сарадње и заједничког деловања, како би се остварили циљеви ЕУ стратегије за Дунавски регион.

Отварајући Форум, министар просвете, науке и технолшког развоја Србије др Срђан Вербић је подвукао да су млади, улагање у знање и креативност полуга за подстицај развоја Региона. Државни секретар у Министарству саобраћаја Миодраг Поледица је подсетио да је до сада искоришћено свега 10-20% потенцијала Дунава, што је огромна разлика у односу на Рајну. –Србија последњих година испуњава циљеве ЕУ Стратегије за Дунав по питању транспорта. У путну инфраструктуру се улаже 2 милијарде евра, милијарда у железницу, ради се на новим мостовима у Београду и Новом Саду, на интермодалном терминалу у Батајници, побољшању железничких чворова, рекао је Поледица.

Говорећи на овом међународном скупу, проректор новосадског Универзитета проф.др Радован Пејановић је указао да се у пројекат треба укључити што више младих и студената, јер нас Дунавска стратегија упућује како да разрешимо низ дилема и поглавља из разних области.

И остали учесници у раду Форума првог дана у Београду су истакли подстицање инвестиција и повећање конкурентности у Региону, као циљеве свих 14 земаља Дунавског региона. Скупу су се, између осталих обратили и др Курт Пушингер, координатор Стуба Д „Јачање Дунавског региона“ Дунавске стратегије, Gunilla Almgren, председник Европске асоцијације занатских, малих и средњих предузећа-UEAPME и други.

На Трећем Дунавском Бизнис Форуму додељена су и два престижна признања „Дунавски цвет“ и „Дунавски капетан“. „Дунавски цвет“ је намењен истакнутом институцијама и појединцима који су својим радом, залагањем и стваралаштвом допринели развоју Дунавског региона, Дунавске стратегије и промоције њених вредности. Признања је уручио Мајкл Давенпорт, шеф Делегације ЕУ у Србији, а награђени су: славни диригент Зубин Мехта, председник Жупаније Караш-Северин у Румунији др Сорин Фрундаверде-за заједничке пројекте са Србијом, др Курт Пушингер из Аустрије-координатор Стуба Д „Јачање Дунавског региона“,амбасадир Словеније у Србије Франц Бут, затим Привредна комора Србије као активан партнер свих европских пројеката и директор Телекома Србије Предраг Ћулибрк, јер је та компанија највећи инвеститор у Региону са прошлогодишњим инвестициама од 14 милијарди динара, колико се очекује и у овој години.

Признање „Дунавски цвет“ су добили и председник Управног одбора Publicis group Миша Лукић, Хидроелектране Ђердап за 50 година успешног посповања и генерални директор „Нафтахема“ Ђорђе Ћуковић,који сматра да је за привреду Србије најважније да се изгради модерно пристаниште на Дунаву, као  и да планира  изградњу силоса за пољопривреду.

Признања „Дунавски капетан“ за јачање националног бизниса уручена су: генерални директор Луке Констанца (Румунија) Валери Николај Јонеску, М:Тел Подгорица, извршни директор Владимир Лучић, компанија „Бекто Прециза“ (Босна и Херцеговина), Атлантик група (Хрватска), „Trace International“ (Бугарска), ЈП Електромрежа Србије и Cesare Bernabei, DG mobily and transport,Европска комисија.

Дунавски бизнис Форуим је тродневна конференција која након Београда наставља рад у Новом Саду са темама из агробизниса, транспорта, друштва знања и новим технологијама.