ДОБРО ОРГАНИЗОВАН РЕГИОН-СТАБИЛАН РЕГИОН

 

Дводневна научно-стручна конференција –шести Дунавски бизнис форум (ДБФ) успешно је одржан 5. и 6.октобра у Новом Саду, уз учешће познатих и признатих имена из света привреде, политике, дипломатије, културе из 14 земаља Подунавља.

Отварајући овај значајан регионални скуп, у препуној сали Мастер центра Новосадског сајма, председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић, а под мотом „Сви за једног, један за све“, је рекао  да само стабилан и дборо организован регион може бити просперитетан.

„Пројекат  ДБФ усклађен је са принципима ЕУ политике за пружање подршке у развоју предузетништва, кроз који се обезбеђује усклађеност политике развоја малих и средњих предузећа“, рекао је он, додајући да је пројекат усклађен и са стратегијом развоја АП Војводине.

Вучуревић је истакао да река Дунав вековима покреће и повезује 14 земаља где егзистира око 215 милиона становника.

„Дунав, са својим огромним потенцијалима, предсатавља полазиште за многе развојне пројекте, интегративне трендове, заједничку енергију и успостављање сарадње са привредницима разлитичих земаља, а све функцији просперитета привреде-нагласио је председник Привредне коморе Војводине и овлашћени представник Привредне коморе Србије Бошко Вучуревић.

У  име домаћина на свечаном отварању бесједио је и проф.др Радован Пејановић, председник Организационог одбора, истакавши да је Форум јединствен и оригиналан пројекат иза кога стоје ентузијасти на челу са Медиа Инвентом из Новог Сада, као и низ угледних појединаца и институција из земље и иностранства,. „Циљ овог пројекта, који се већ шести пут успешно организује, јесте да анимира позната и веома значајна имена Дунавске стратегије ЕУ, која предвиђа управо оваква регионална окупљања и заједничке акције, како би побољшали сарадњу земаља Дунавског региона из различитих области друштвеног живота“ -прецизирао је Пејановић.

Иначе, организатори 6.ДБФ су Медиа Инвент и Институт европских региона ИРЕ из Салзбурга, а покровитељи Привредна комора Србије и Привредна комора Војводине.

На плененарој седници  на тему „Дунавска стратегија-позитивна искуства и очекивања говорили су и: Мирко Шаровић, министар вањске трговине и економских односа  БиХ, Иванка Шпрингер, ексепрт ЕУ  за пројекте, проф.др Видоје Вујић, председник Жупанијске коморе Ријека, Драгиша Делић, помоћник министра спољних послова БиХ, проф.др Саша Орловић, проректор Универзитета у Новом Саду, Славко Вујовић, у име Сената привреде, Милан Тривић, заменик градоначелниа Сарајева, Марко Филиповић, заменик градоначелника Ријеке, Даница Миловановић, један од директора у ПКС, Лазар Миркић– амбасадор БиХ у Србији, Радован  Русс- конзул Мађарске у Суботици, Синиша Милић-градоначелник Брчко Дистрикта БиХ, док је презентацију „Коридор  Исток-стратешке раскрснице и путоказ“ одржао Ненад Чоловић.

Овогодишњи Дунавски бизнис форум конципиран је као јединствени скуп засебних делова-пленарна седница и пет панела: Први панел под називом „Паметни градови за паметне људе“ водила је наш угледни експерт из стратешког пројектног планирања др  Мирјана Прљевић. Другим панелом „Региони.-мостови интегративних процеса“ модерирала је познати стручњак за Дунавску стратегију Даница Миловановић, директор Центра за регионалну сарадњу  Привредне коморе Србије.Трећи панел, у ствари, је била међународне конференција „Иновативно предузетништво жена и младих“, чији је панелита била позната активисткиња Сања Поповић-Пантић, иначе председница Удружења пословних жена Србије. Другог дана рада, одржан је четврти панел посвећен пољопривреди и селу, кога је водила др Гордана Радовић, директор  знаног листа „Пољопривредник“.Завршни пети панел, који је обиловао искуствима и запажањима из области привреде и стваралаштва под називом „Бизнис и просперитет“, водио је наш познати новинар-уредник  РТСМилош Танасковић.

Додељена су и признања „Дунавски цвет“ а лауреати су: Виктор Орбан, председник Владе Мађарске , Андреј Данко-председник Скупштине Словачке, мр Франц Унтершталер, министар у Влади покрајине Баден-Виртемберг, Мирко Шаровић, министар вањске трговине и економских односа БиХ, Иванка Шпрингер, експерт ЕУ за пројекте и Синиша Милић-градоначелник Брчко Дистрикта БиХ.