Након 15 година реализације пројекта „Пут ка врху“ у Србији, пројекат афирмације привредног и друштвеног стваралаштва у Региону шири се и у Републику Српску, а прва промоција пројекта одржана је у Бијељини 24.фебруара 2016.године.

Организатори су били Медиа Инвент, Универзитет у Новом Саду и Привредна комора РС-Подручна привредна комора Бијељина.

Град Бијељина био је више него успешан домаћин ове манифестације, о чему сведочи препуна сала Центра за културу „Семберија“, али и углед и дигнитет 20 лауреата.

Градоначелник Мићо Мићић је, поздрављајући награђене, присутне грађане, медије и госте, изразио задовољство што је Бијељина први домаћин ове акције у Републици Српској, што сведочи да је ова варош израсла у модеран и просперитетан град, са значајним привредним и друштвеним потенцијалима, који има шта да понуди и кога да награди.

Јавност Бијељине и Семберије свечарском беседом поздравио је песник и књижевик из Новог Сада Перо Зубац. Он је подсетио да се задужбинарство код Срба први пут помиње у Душановом законику, а посебно је говорио о великом трговцу и задужбинару, дунавском капетану Миши Анастасијевићу.-И данас имамо нове задужжбинаре попут Станишића, Павловића и неких других који настављају овим светлим трагом народа нашега-истакао је Зубац.

Признања „Капетан Миша Анастасијевић“ ствараоцима са подручја Семберије уручивали су чланови жирија: песник Перо Зубац, академик РС Миливоје Унковић из Бањалуке   и Михајло Видић, председник Подручне привредне коморе Бијељина. Међу лауреатима нашли су се и епископ Зворничко-тузлански г.Хризостом, градоначелник Бијељине Мићо Мићић, руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов (награду преузео његов заменик Петар Фролов),Рудник и Термоелектана Угљевик, Педагошки факултет у Бијељини, Привредна комора Војводине и други ( списак уприлогу).

У име награђених захвалио је Милан Прица, директор компаније „Орао“

-Драго нам је што пројекат „Пут ка врху“ доприноси стварању нових вредности од духовности, културе и науке до непосредних привредника и предузетниика, и афирмише све оно што један народ води ка напретку. Ова признања значајна су и за јачање прекограничне сарадње Србије и Републике Српске, а у складу са специјалним везама и јачања сарадње са другим народима и државама у региону-поручио је Прица.

У изврсном уметничком програму  аплаузе публике побрало је Црквено-певачко друштво „Србадија“, чији је Хор под диригентском палицом проф.др Десанке Тракиловић, а потом др Јелене Тракиловић-Милићевић, извео химну Републике Српске, „Оду радости“ и песму „Кад ја пођох н Бембашу“. Реч је од једном од најнаграђиванијих хорова познатом широм Европе. „Србадија“ је најбоље рангирани хор из региона на светској ранг-листи хорова, коу је формирала Интеркултурна фондација „Музика Мунди“. Одушевио је и светски витруоз на хармоници Душан Секулић, посебно композицијом „На лепом плавом Дунаву“.Маестро Секулић је магистрирао са највишом оценом на бечком конзерваторујуму „Франц Шуберт“.

Најављено је да ће се, после Бијељине, промоције пројекта „Пут ка врху“ организовати и у Бањалуци, Источном Сарајеву, Требињу и другим регионима Републике Српске.

 

Награђени у Бијељини:

1.Мићо Мићић, градоначелник Града Бијељине– Личност године

2.Њ.Е.Амбасадор Руске Федерације у БиХ г.Петар Иванцов-  За унапређење привредних и пријатељских веза  између народа БиХ и Руске Федерације

3.Проф.др Десанка Тракиловић, уметнички руководилац СЦПД„Србадија“ – Нај жена у Региону

4.Његово преосвештенство Епископ Зворничко-тузлански г.Хризостом- За поуке Светосавља, неговање духовности и афирмацију светоотачке традиције

5.Компанија„Орао „ а.д. Бијељина –  Најбоља компанија у Региону

6.Етно село „Станишићи“-Нај бренд

7.Рудник и термоелектрана Угљевик а.д.– За корпоративну одговорност

8.Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (SIDA)-  За хуманост и подршку унапређењу живота у БиХ

9.Василије Перић,начелник општине Угљевик-  За истакнути допринос развоју локалне самоуправе у Републици Српској

10.Светозар Михајловић,директор „Дуван“ а.д.Бијељина-  За унапређење привредног и друштвеног амбијента у Региону

11.Турске агенција за сарадњу и координацију, Сарајево- За помоћ, за сарадњу, за пружену руку пријатељства

12.Миленко-Цицо Зупурвласник “ГлобусДворови- Најбољи предузетник

13.Водовод и канализација а.д.Бијељина– Најбоље јавно предузеће

14.Привредна комора Војводине-  За регионалну сарадњу и афирмацију  пословног окружења у Региону

15.Спектар Дринк д.о.о. Бијељина- Најбоље предузеће у Региону

16.Педагошки факултет у Бијељини-  За ванредне резултате у високошколском образовању младих

17.Љиљана Еркић, директорка Центра за културу „Семберија“- За пројекте из културе и унапређење  културног стваралаштва

18.Младен Крстајић, председник ФК „Радник“ Бијељина- За резултате и постигнућа, за афирмацију спорта у Региону

19.Сузана Рађен Тодорић, уредник Информативног програма БН ТВ- За ангажовано информисање и друштвену одговорност

20.Завичајно удружење „Пријатељи Илијаша“ Бијељина- За историјско памћење и очување традиционалних вредности

21.Драгољуб Драго Мирковић, власник фирме „Евро мермер“ Бијељина- За хуманост и човекољубље