Поводом 50 година стваралаштва познатог српског песника и књижевника,али и културног и јавног радника Пере Зупца, у Матици Српској у Новом Саду 7.марта 2013.је приређено Уметничко вече посвећено песниковој инспирацији,жени и љубави.

У присуству бројних љубитеља поезије, познавалаца и поштовалаца дела овог ствараоца, кроз рецитацију,беседу и музику потекли су стихови и записи Пере Зупца,који обогаћују нашу књижевност већ пола века. У име организатора и домаћина -Медиа Инвента, песника је,како и приличи, стихом поздравио Владо Маркановић, директор Медиа Инвента.

Речено да је прву песму “Туга” Перо Зубац написао у 17-ој години као гимназијалац у Лиштици и објавио у сарајевском листу “Наши дани”,да би се две године касније појавила чудесна поема “Мостарске кише”,на којој су стасале многе генерације. Књижевни критичари су и на овој вечери подсетили да су “Мостарске кише”- непоновљиви крик једне младости и најлепша дуга у српској љубавној поезији,што је означило његову улазницу у чаробни свет песника Југославије.

У пола века стваралаштва Перо Зубац је објавио и приредио више од 100 књига.-од збирки песама -љубавних,родољубивих, оних посвећених Титу, до антологијске књиге о Ленки Дунђерској,мистичној музи песника Лазе Костића.Ову књигу су сви посетиоци Матице Српске добили на дар од аутора. Како је сам признао на овој вечери.15 година је истраживао живот најтрагичније хероине из лозе Дунђерских,чији је отац Лазар Дунђерски по богатству заузимао 13-о мјесто у тадашњој Аустроугарској монархији и који је много помагао српску просвету,културу,науку,духовност…

Посебна вредност Уметничке вечери била је арија “Ленка”,коју је уз клавирску пратњу извела примадона из Опере Српског народног позоришта Виолета Срећковић. Запажено је било и излагање академика Мирослава Штаткића, који је као композитор беседио на тему “Поетика Пере Зупца у песмама српских композитора”. Он је нагласио да су музички обрађене не само “Мостарске кише”, него и многе Зупчеве пјесме попут “Кад дође час”, “Моја те реч дотакла”, “Одакле те познајем”,”Алекса се враћа из раја”и других и да се тренутно ради на компоновању још 15 његових песама.

Перо Зубац је на својој богатој стваралачкој стази побрао десетине награда за књижевност, а најновија је “Ленкин прстен”. “И поред свега-књига ће преживети. Читаоци се јесу прилагодили новим технологијама,али феномен овог времена је да много више људи данас пише књиге него што је рађено раније”-поручује песник. И како за уметника,како сам каже, мировина не постоји, тренутно ради на једној ведрој књизи за децу под називом “Песмарица за Милену”,повећену унуци Милени.