БРЖИ РАЗВОЈ РЕГИОНА ПОДУНАВЉА

Под покровитељством Владе АП Војводине и у организацији Медиа Инвента, 25. и 26. новембра 2013. године у Новом Саду је одржан међународни скуп-други Дунавски бизнис форум са темом- Дунавска стратегија и могућност запошљавања младих у региону.

Форум је окупио више од 350 учесника из 14 земаља Дунавског региона.
Отварајући овај скуп председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор је рекао: „Овај међународни пословни форум је веома важан, јер би требало да одговори на нека питања која се односе на заједничку стратегију запошљавања, у првом реду младих, на јачање предузетништва, женског запошљавања и друга питања на која заједнички можемо наћи одговоре.

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт је подсетио на дугу традицију сарадње међу подунавским земаљама и навео да је ЕУ, стварајући Дунавску стратегију, показала жељу за бржи развој земаља региона. -Велики део српске трговине везан је за суседне земље и зато је развој транспорне инфрастрктуре, што је један од циљева Дунавске стратегије, веома битан за српску економију- истакао је Девенпорт.

Ректор новосадског Универзитета проф.др Мирослав Весковић је подосетио да у Дунавском региону живи око 115 милиона људи и студира око три милиона младих. -Дунавска стратегија није само политика ових 14 земаља, које окупља, већ и целе Е У -истакао је Весковић.

Генерални координатор Савета дунавских градова и регија Петер Лангер је истакао да Дунавска стратегија треба да донесе мир, развој, социјалну правду, бољу администрацију и животно окружење грађанима који живе на обалама Дунава.

РЕЗИМЕ ФОРУМА

Други Дунавски бизнис форум показао је своју снагу и свежину. Слика пуне дворане, инспиративна, искуствена, рационална и јасна излагања,
потврдила су ону Цицеронову мудрост: „Нико не може добро говорити, осим оног који добро разуме“. За оне који нису схватили суштину, кажем, нека ураде оно што желе да кажу.

Креативна, иновативнма индустрија и предузетништво наша су шанса, али само ако разумемо животно правило: „Када се затворе једна врата, природно, отворе се друга“. Трагедија је у томе што увек гледамо у та затворена врата, а пред нама хоризонт кaо прелепа врата, само их треба отворити, е,то је мој труд, то је предузетнништво, то је та креативна индустрија, то је та иновативност.

Глобални рам у коме се криза тако добро примила, стално нас подсећа на затворена врата.
Дунавски форум као нови догађај жели да кризу искористи као шансу и резимира: „Не чини криза човека слабим, него показује његову снагу“. Да је то тако, трећи Дунавски бизнис форум је заказан за другу половину септембра следеће године у Новом Саду. На дневном реду Дунавска стратегија-наука као приоритетна област и запошљавање младих.
Наравно, ту су и општине, градови и регије.
Од садржаја издвајамо -Дунавски кулинарски изазов.
Захваљујемо се Влади АП Војводине на покровитељству и изузетној подршци, затим Савету дунавских градова и регија и нашем медијском поровитељу-Јавном сервису РТВ Војводине.
Време, упркос својој брзини, креће се полако за онога- чији се читав посао састоји у томе да посматра његов лет.

До следећег сусрета уживајмо у стварању, а време нека вас снажније инспирише.

Учесници форума

Галерија