ДУНАВСКА СТРАТЕГИЈА ВЕЛИКА ШАНСА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА

Под покровитељством ПК Војводине и Института европских региона из Салзбурга, у Новом Саду, у Мастер центру Новосадског сајма 13. и 14.новембра 2018.године одржан је седми Дунавски бизнис форум, посвећен  Дунавској стратегији и улози бизниса на њену имплементацију.

Отварајући овај регионални скуп, председник Скупштине ПКС Милош Ненезић је истакао  да је ПКС, заједно са Владом Републике Србије, активни учесник у мењању уредби и спровођењу Дунавске стратегије.

„Ради се о тржишту од 115 милиона становника. 14 земаља је укључено  у овај пројекат, 10 кроз које протиче Дунав и 4 које су социо-економски везане за њега. Комисија ЕУ је у овом документу одредила 11 приоритетних области, у оквиру којих су по две земље координатори за дату област. Србија је одређена за инфраструктуру и науку и заједно са Словачком координира област науке, истраживања и развоја, а са Словенијом област уређења путева“,истакао је  Милош Ненезић, председник Скупштине ПК С рбије

Председник ПК Војводине  Бошко Вучуревић говорио је о потенцијалима за развој Подунавља: “Посебну пажњу треба посветити транспорту и логистици. У развијеним земљама транспорт и логистика учествују са  10 посто бруто домаћег производа. Управо кроз ДБФ,привреди Војводине и Србије биће олакшан контакт са привредницима Европске уније,који су заинтересовани за сарадњу и који се фокусирају на Дунав као транспортсни коридор.

Према речима председника Програмског савета ДБФ проф. др Радована Пејановића, овај Форум је стручна манифестација која има за циљ да окупи представнике из различитих области, и у вези са Дунавским регионом  кроз пројекат Дунавске стратегије, повезује културолошки, привредно, економски и геополитички.  Вишеструки су позитивни разлози и ефекти једне сарадње коју треба продубити између ових земаља. И на овај начин се то постиже, путем оваквих скупова где се сусрећу и пословни људи и интелектуалци, стручњаци, односно менаџери из многих компанија које сарађују у овом региону, а све у циљу економских, културних, политичких односа, у функцији мира у овом региону“, рекао је Пејановић.

„Као регија, морамо заједно да наступамо на трећим тржиштима“, истакао је проф.др Видоје Вујић, председник Хрватске господарске коморе – Жупанијске коморе Ријека и додао да су приоритетне области сарадње, туризам, транспорт и људски ресурси.

У име града Новог Сада, на пленарној седници говорила је проф.др Маријана Дукић Мијатовић, саветница градоначелника за имлементацију стратешких пројеката, истичићи многе развојне пројекте који су у последње време Новосађанима донели бројна радна места.

На пленарној седници-Дунавска стратегија, позитивна искуства и очекивања запажена излагања имали су и : др Иван Бошњак, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоупаве, др Мирослав Весковић, координатор за научну подршку у оквиру Дунавске стратегије у Бриселу, Здравко Почивалшек, министар привреде и трговине Словеније, проф.др Бранко Ковачевић, председник Академије инжењерских наука Србије, Властимир Голубовић, председник ПК Црне Горе, Александар Попов, директор Центра за регионализам, Мартин Братанич, директор Регионалне развојне агенције Посавје, Јавор Радованковић, привредник из Темишвара, Иван Жупан, директор  Life Project Zagreb, Ненад Чоловић-Коридор  „Исток“…

Додељена су и признања „Дунавски цвет“.Овогодишњи лауреати су: Емир Кустурица, режисер, писац и уметник,Здравко Почивалшек, министар за господарски развој и технологију Словеније,

Др Мирослав Весковић, координатор за научну подршку у оквиру Дунавске стратегије у Бриселу,

Драгица Ристић, директорица Привредне коморе Републике Српске, Јавор Радованковић, истакнути привредник из Темишвара ( Румунија)

Компанија „АС ГРОУП“,Тешањ

Mр Срђан Огњановић, директор Математичке гимназије у Београду, Драган Милић, председник општине Велико Градиште, Тонино Пицула, посланик у Европском парламенту и Тања Фајон, посланица у Европском парламенту.

Првог дана ДБФ, одржани су панели: “Паметни градови“, (којим су модерирали проф.др Борислав Стојков из Академије инжењерских наука Србије и Ана Влахов из Загребачког иновацијског центра), затим “Медији између објективности, стваралачке критике и сензационализма“, модератор Зекеријах Смајић, експерт ЕУ за комуникације,као и  “Региони- мостови интегративних процеса“,(модератор Мартин Братанич, директор Регионалне развојне агенције Посавје. Веома запажен и добро посећен био је и панел “Бизнис и просперитет“којим су модерирали проф.др Бранко Ковачевић са Електротехничког факултета Београд и Милош Танасковић, новинар-уредник на РТС.

„Без здравог, добро организованог и регионално одрживог бизниса нема ни просперитета. Да би смо постали регија знања и респективне радне снаге неопходно је унапређење сарадње између држава Западног Балкана, затим академских заједница и и инвеститора“, истакао је проф.др Бранко Ковачевић.

Другог дана Форума, 14. новембра у ПКВ одржани су панели на следеће теме: “Значај науке за развој пољопривреде, агропривреде и концепта паметних села“, (модератор др Гордана Радовић, директор „Дневник-Пољопривредник“ АД Нови Сад) ,“Медицина и фармација на истом задатку“ (модератори др Берислав Векић, државни секретар у Министарству здравља и др Снежана Бојанић, помоћник покрајинског секретара за здравство и “Транспорт и логистика, велика шанса Србије“.(модератор Милан Стефановић из Кластера за транспорт и логистику Војводине).

На Форуму су додељена и признања „Златни кључ Подунавља, „Дунавска повеља, „Лидер одрживог развоја“ и „Бели анђео“.

Следе закључци који ће се упутити свим учесницима, Владама, ресорним министарствима, Националним координаторима, амбасадама, ЕУ комисији и другима.

П.С. Утиске са 7.ДБФ  можете прочитати на:

http://balkans.aljazeera.net/blog/dodoh-vidjeh-upoznah-i-saznadoh

ЗАКЉУЧЦИ
7. ДУНАВСКОГ БИЗНИС ФОРУМА ОДРЖАНОГ 13. И 14. НОВЕМБРА 2018. У НОВОМ САДУ

У раду 7. Дунавског бизнис форума (ДБФ) који је одржан 13. и 14. новембра у Новом Саду, учествовало је више око 1.200 представника из свих земаља Дунавске макрорегије.

Свесни да је Дунавска макрорегија највећа међу четири европске макрорегије са око 115 милиона становника, да је Дунав, који повезује све земље Подунавља највећа европска река с изузетним потенцијалима у свим областима – од економије, саобраћаја, туризма, ИТ технологија и медија, до ено-гастрономије и културе – овогодишњем ДБФ-у су се одазвали представници рекордног броја малих и средњих предузећа, привредних комора, ресорних министарстава, академске заједнице, научно-истраживачких институција и медија.

Овогодишња пленарна конференцијаје посвећена теми „Дунавска стратегија – позитивна искуства и очекивања“.

Током дводневног рада 7. по реду ДБФ одржано је, рекордних, седам тематских панел-дискусија:
1. Од „Паметних градова“ до “Паметних региона“
2. „Медији између објективности, стварачке критике и сензационализма“
3.„Региони – мостови интегративних процеса“
4. „Бизнис и просперитет“
5. „Значај науке за развој пољопривреде, агропривреде и концепта паметних села“
6. „Медицина и фармација на истом задатку“
7. „Транспорт и логистика, велика шанса Западног Балкана“

Током врло успешног дводневног рада Форума на којем је реализовано десетине билатералних пословних разговора и конкретних аранжмана о пословној сарадњи, покренуте су бројне иницијативе за још успешнију сарадњу на свим пољима у Подунавском региону.
На крају другог радног дана, усвојени су следећи Закључци 7. Дунавског бизнис форума:

1.Између привреде Подунавске макрорегије, образовних институција, научно-истраживачког сектора, политике и невладиног сектора потребно је остварити синергију и утврдити принципе континуиране међусобне сарадње на реализацији Дунавске стратегије. Анализу учинка по овом Закључку треба поднети на 8. Дунавском бизнис форму у новембру 2019.

2.У сарадњи с Привредном комором Војводине и Привредном комором Србије, основати Центар компетентности/компетенције/ као заједнички ресурсни центар целог Подунавског региона, са седиштем у Новом Саду, а уз подршку привредних комора и Влада свих 14 подунавских земаља.

3.Од Влада свих земаља Подунавског региона треба тражити активнију подршку реализацији Дунавске стратегије и Дунавског бизнис форума, као најзначајнијег регионалног пројекта, који доприноси практичној имплементацији стратешких циљева у свих 11 Приоритетних подручја европске стратегије за највећу макрорегију Европске уније.

4.Учесници 7. Дунавског бизнис форума једногласно захтевају појачани ангажман земаља чланица ЕУ унутар Подунавске регије: С.Р. Немачке, Аустрије, Словеније, Чешке, Словачке Мађарске, Хрватске, Бугарске и Румуније.

5.Учесници 7. Дунавског бизнис форума су јединствени у ставу да је „паметна економија“ будућност Дунавске макрорегије као потенцијално најјачег генератора унутар ЕУ, када је реч о иновативности, предузетништву, продуктивности, брендингу производа и услуга, флексибилности привреде и њеној прилагодљивости пословања у глобалним условима.

6.Улагање у знање, науку и образовање, је пут развоја пољопривреде, руралних региона и паметних села, у функцији производње и промета квалитетне и здравствено – безбедне хране као стратешког производа. С тим у вези, као путоказ треба да служи досадашњи концепт интеграрног руралног развоја Европске уније.

7.Имајући у виду промене које је условила прерасподела запослених из примарних и секундарних у терцијални сектор,као и најважнији тренд трансформације индустријског у информатичко друштво, у којем покретачка снага развоја све више постају информације и способност субјекта да те информације размењује са окружењем – један од најважнијих циљева Дунавског бизнис форума је био и остаје афирмација оних развојних стратегија које се базирају на повезивању и удруживању, односно на кластеризацији малих и средњих предузећа у циљу што веће њихове конкурентности.

8.До наредног, 8. Дунавског бизнис форума нарочита пажња ће се посветити умрежавању и повезивању привреде, образовних и научно-истраживачких институција и других интересних страна путем кластеризације у следећим областима:
• Туризам,
• Екологија, укључујући енергетску ефикасност и интензивност,
• Дигиатилазација (паметни градови за паметне људе, Подунавска регија – паметнеа регија итд.),
• Логистика и транспорт,
• Обавештеност јавности о Дунавској макрорегији (медији, промоција, маркетинг).

9.Учесници Дунавског бизнис форума од Европске комисије траже реактивирање Фонда за оснаживање независних медија у земљама у којима је транзиција још у току, а достигнути степен медијске независности и професионализма незадовољавајући (земље Западног Балкана).

Неселективним укидањем финансијске подршке медијима који су опредељени за професионализам и објективно информисање јавности,ЕУ је директно допринела гашењу или маргинализацији десетине утицајних медија у земљама Западног Балкана, чиме су додатно оснажени притисци на медије од стране потичких ‘елита’, оглашивачко-тајкунских лобија и медија блиских политици.

10.Учесници 7. Дунавског бизнис форума су јединствени у ставу да борба против лажних вести (факе неwс), креираних ‘истина’ и свјесног обмањивања јавности путем медија није могуће без јединствености у тој борби на нивоу целе Европске уније.

Због тога се од Европске комисије и Европског парламента тражи да што пре донесу одговарајуће директиве, којима ће се политички и финансијски подржати свака конструктивна иницијатива у циљу сузбијања свесног обмањивања јавности и деконструкција лажи, укључујући и подршку за набавку фото-форензике за детекцију лажних фотографија и фотомонтираних медијских илустрација.

11.Учесници 7. ДБФ су јединствени у ставу да са овим Закључцима треба упознати :
– Директорат Европске комисије за регионални развој (ДГ РЕГИО) у Бриселу,
– Све чланове Европског парлемента из држава Подунавља,
– Уреде националних координатора свих Подунавских земаља,
– Делегације Европске комисије у земљама Подунавске регије
– Делегације ЕУ у земљама Подунавља,
– Председнике Влада, министре иностраних послова и друге ресорне министре,
– Директоре свих регионалних развојних агенција у подунавским земљама,
– Све релевантне медије.

На 7. Дунавском бизнис форуму додељена су и традиционална признања најзаслужнијим појединцима за допринос европеизацији Западног Балкана, регионалној сарадњи у Подунавској макрорегији Европске унији и за развој предузетништва заснованог на највишим принципима пословне етике.

Нови Сад, 19. 11. 2018.

Организациони и Програмски одбор Седмог ДБФ