АРНО ГУЈОН-ФРАНЦУСКИ СРБИН ИЛИ СРПСКИ ФРАНЦУЗ

У Ректорату Београдског универзитета, популарном Капетан-Мишином здању, 11.маја 2023.године додељена су годишња признања „Капетан Миша Анастасијевић“ на нивоу Србије најбољим привредницима, компанијама и прегаоцима из различитих области привредног и друштвеног стваралаштва.

Пуне 23 године, под покровитељством ПК Србије, Уније послодаваца Србије и медијским покровитељством Јавног сервиса РТВ Војводине, Медија Инвент реализује пројекат „Пут ка врху“, са основним задатком промоције успеха у свим сегментима друштва: од породичних вредности, доброчинства и традиције, до стваралачких изазова у привреди и друштву као целини… У овом сложеном, али радосном послу, својим знањем и стручношћу, као интелектуална логистика, свој пуни допринос, афирмацији, културе стваралаштва, дају Београдски и Новосадски универзитет.

За овогодишњи избор жири је радио у саставу: проф.др Радован Пејановић /председник/, проф.др Бранко Ковачевић са Универзитета у Београду, песник Перо Зубац, затим Милош Ненезић, председник Скупштине Привредне коморе Србије и Уније послодаваца Србије, Данијела Давидов Кесар лист „Политика“, Владо Маркановић директор Медиа Инвента и Веселин Грозданић, редитељ РТС.

„Имали смо тежак задатак. Од пристиглих 230 предлога, кроз критерије: пословност, тржишна позиција, одрживи развој, конкурентност, друштвена одговорност, бригу о младима, моралне и етичке вредности и хуманост, одабрали смо 22 кандидата. Било је тешко, али и лако уз кинеску пословицу „Мудро је уживати у ономе што морате чинити“, каже председник жирија проф.др Радован Пејановић.

Додели Статуете и Повеље “Капетан Миша Анастасијевић”, претходили су химна ”Боже правде”, и пригодне беседе и обраћања председника жирија проф.др Радована Пејановића, песника и књижевника Пере Зупца, као и Владе Маркановића, директора Медиа Инвента.

И овај програм, и сви остали у будућности када је у питању „Пут ка врху“, носиће назив „Од Капетана Мише до Николе Тесле“.

Према Маркановићевим речима “педесетогодишње искуство на промоцији успеха и афирмацији вредности које красе Србију и Србе у свету, даје нам за право да реализујемо идеју Артура Кемптона, који је тачно пре сто година, примајући Нобелову награду за физику, узвикнуо: „Никола Тесла заслужује захвалност човечанства“.

Он је подсетио да је претпрошле године у Бањој Луци покренута иницијатива о формирању Српске академске и пословне заједнице, која има задатак да реализује овај величанствени подухват. Добијена је подршка САНУ, Академије наука и уметности Републике Српске, Матице Српске, Универзитета Београд, Нови Сад, Косовска Митровица, Ниш, Крагујевац, Источно Сарајево, Бања Лука и многих компанија и удружења из Дијаспоре.

Идеја је да овогодишњи славодобитници признања „Капетан Миша Анастасијевић“ постану утемељивачи планетарног признања „Никола Тесла“. Највећи научник, проналазач, геније, хуманиста и добротвор, сабрани су у имену Николе Тесле. Зато је поменути подухват- за препород српског народа и брендирање националног и идентитета.

Програм доделе признања “Капетан Миша Анастасијевић” улепшао је пригодан музички програм, присуство великог броја камера и медија, сарадницима, гостима и пријатељима испуњена свечана сала Ректората, као и речи захвалности у име награђених, које је изговорио Александар Апостоловски, новинар листа “Политика”.

Овогодишњи лауреати:

1. Њ.Е. амбасадор Кине у Србији госпођа Чен Бо-За унапређење сарадње и пријатељства народа Србије и Кине

2. Компанија “Air Serbia” а.д. Београд, генерални директор Јири Марек-Најбољи пословни партнер у Србији и Региону

3. Музеј Николе Тесле у Београду, директор Ивона Јевтић-За промоцију имена и дела највећег проналазача и научника човечанства

4. Компанија “НИС”, Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а-Лидер друштвене одговорности-за 15 година спровођења програма “Заједници заједно”

5. Компанија ”Serbia ZiJin Copper” Бор-За развој и унапређење просперитета Србије

6. Александар Костић, потпредседник МК групе доо-Најбољи менаџер међу младима

7. Компанија Телеком Србија, генерални директор Владимир Лучић-За стратешки развој

8. Дунав осигурање, председница Извршног одбора Ивана Соковић-Најбоље осигурање Србије

9. Mr Бојан Кекић, председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица-Најбољи банкар Србије

10. Град Бор, градоначелник Александар Миликић-Најбоља локална самоуправа

11. Проф. др Дејан Илић, научни радник и проналазач-За животно дело

12. Миодраг Лазаревић, директор “Рапид Инвеста” Нови Сад-Најуспешнији предузетник Србије

13. Арно Гујон, директор Републичке управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону-За хуманост и доброчинство

14. ”Застава филм”, пуковник Горан Иконић-За очување културног наслеђа

15. Проф. др Мирослав Вукадиновић, Стоматолошки факултет Универзитета у Београду-За квалитет у пружању здравствене заштите и образовања

16. Миломир Краговић, песник, публициста и издавач-За лепоту писане речи и допринос српској књижевности

17. Женска одбојкашка репрезентација Србије-За изузетне спортске резултате и афирмацију одбојкашког спорта

18. Доц. др спец. фарм. Давор J. Корчок, генерални директорАbelapharm”-Најбољи менаџер у области фармације Србије

19. Јелена Јовановић, саветник председника Привредне коморе Србије-За унапређење коморског система и допринос развоју ИТ- система у Србији

20. Александар Апостоловски,новинар “Политике”,уредник иколумниста-За ангажовано и одговорно информисање

21.Весна Де Винча,новинар,писац и продуцент-За целокупан стваралачки опус

Фигурина “БЕЛИ АНЂЕО”

Њено Краљевско Височанство кнегиња Барбара од Србије и Југославије