МЕДИА ИНВЕНТ МЕЂУ ПАРТНЕРИМА КОНФЕРЕНЦИЈЕ

-Очување културног наслеђа није само поштовање прошлости, већ спашавање вредности за будућност, речено је, између осталог, на другој Међународној конференцији „Културно наслеђе-одрживи начин’’, која је, у организацији Института региона Европе, одржана 27.априла 2018. у Скупштини Војводине.

На конференцији, која је намењена регионалним и локалним политичарима, члановима невладиног сектора, медијима и културним посленицима земаља овог региона, речено је да Европа активно помаже у пројектима који се односе на очување културне баштине у Србији, као и да је прекогранична сарадња одличан модел за очување културно-историјског наслеђа које не познаје границе.

– Културно наслеђе је веома важна вредност за регионе, градове, друштва и заједнице и наша је обавеза да га сачувамо за будуће генерације. Оно игра велику улогу у грађењу будућности Европе, а размена искустава земаља у региону јако је важна у том процесу – нагласио је председник Института региона Европе Франц Шаусбергер.

Шаусбергер је истакао и да је културно наслеђе Србије важно представити у свим земљама Европске уније, јер ће се за пријем наше земље у ЕУ морати позитивно изјаснити свих 27 земаља, а управо кутлурно наслеђе јесте један од адута ЕУ која је “уједињена у различитости”.

Међу партнерима конференције ове године била је и наша Агенција Медиа Инвент, која је позвала своје пословне пријатеље и сараднике из области културе са подручја Србије и Републике Српске, а један број њих је узео актвно улешће на овом скупу. Време планирано за излагање представника Медиа Инвента препуштено је нашем провереном пријатељу- Регионалном заводу за заштиту споменика културе Смедерево, чији је директор Дејан Радовановић имао запажено излагање на поменуту тему.

На тај начин настављена је успешна сарадња са Институтом ИРЕ и г.Шаусбергером лично,  који су  покровитељи Дунавског бизнис форума уз Новом Саду. Г.Франц Шаусбергер је и лично учествовао у раду Форума. Већ су започеле припреме за седми Дунавски бизнис форум, у октобру ове године, чији је покровитељ  Институт европских региона ИРЕ из Салзбурга.