ДУНАВСКИ БИЗНИС ФОРУМ

 

ИНФОРМАЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ

 

ПРИВРЕДНИ ИНОВАТИВНО – РАЗВОЈНИ ЦЕНТАР „ДУНАВ“  је добровљно, невладино, нестраначко и непрофитно удружење основано  ради остваривања привредно-економског развоја.

Циљеви удружења су: Унапређење и развој привредно-економских односа на локалном, покрајинском, регионалном и међународном нивоу; учешће у стварању пословног амбијента у сарадњи са државим, покрајинским и локалним институцијама, органима, организацијама и заједницима од интереса за привредно-економски развој; сарадња са научним, стручним и образовним институцијама на локалном, покрајинском, републичком и међународном нивоу; сарадња са сродним удружењима и институцијама на локалном, покрајинском, националном и међународном нивоу; међусобна сарадња, размена искустава и повезивање  чланова, оснивача и партнера, а све у циљу јачања пословне тржишне конкурентности и учешћа на националном, светском привредном, економском, стручно-научном нивоу; јачање привредно-економских веза и односа са дијаспором и регионом; организовање  партнерства и сарадње међу представницима из свих сектора јавног, приватног и цивилног сектора и друштва; пружање помоћ у развоју ММСПП  чланица и на тај начин отварање нових радних места; укључивање и сарадња са привредним коморама, организацијама и фондовима са циљем јачања домаће привреде, повећање извоза и привлачења инвестиција; остваривање партнерско-потпорне сарадње са истим или сличним организацијама, институцијама и удружењима.

У сарадњи са Медиа Инвентом, а под покровитељством Владе Аутономне Покрајине Војводине, Привредне коморе Србије, и  Института Еврпопских региона из Салзбурга у току су  припреме за осми ’’Дунавски бизнис форум’’ који ће се одржати  3. и 4. октобра 2019 . године у Новом Саду (Мастер Центар Новосадског сајма).

У раду ће учествовати представници политике, дипломатије, економије, науке, културе, медија и цивилног друштва из 14 земаља Подунавског региона: Србије, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Мађарске, Румуније, Бугарске, Аустрије, Немачке, Чешке,Словачке, Молдавије и Украјине, као  и гости из Пољске, Грчке, Албаније, Северне Македоније, те неколико земаља Блиског и Далеког истока: Турске, Јордана, Уједињених Арапских Емирата, Малезије, Вијетнама и Индонезије. У два дана манифестације очекујемо око 1.500 учесника и гостију

Овај,  један од најзначајнијих регионалних скупова, посвећен је имплементацији Дунавске стратегије и утицају бизниса на њен одговоран и одржив развој.

Поред пленарне седнице на тему- Дунавска стратегија, позитивна искуства и очекивања, осми Дунавски бизниз форум радиће по панелима, а теме су:

Изазови ЕУ, Западни Балкан-јединствен економски и културни простор, Унија послодаваца Србије, унапређење пословног амбијента у Србији и Региону, Дигиталне технологије као велика шанса Западног Балкана, Бизнис и његова улога у изградњи и јачању просперитета, Гастрономија и одрживи развој туризма на Западном Балкану, Информисање  у служби мира и прекограничне сарадње,  Саветодавна служба као један од стубова пољопривреде, Бизнис-умрежавање и територијална сарадња.

На крају Форума биће усвојени закључци и послати Владама 14 земаља Подунавља и европским институцијама и асоцијацијама, са циљем да Дунавски регион треба постати добро место за живот људи овог поднебља, што значи да се морају  искористити компаративне предности, привредног и друштвеног развоја.

 

 

 

У Новом Саду. 3. 3,2019.