ПРЕДСЕДНИК РС МИЛОРАД ДОДИК- ДОБИТНИК ПРИЗНАЊА “КАПЕТАН МИША” КАО ЛИЧНОСТ ГОДИНЕ

У прелепом амбијенту Банског двора у Бањој Луци, /сала Вијећнице /, 8.децембра 2022.године одржана је републичка додела награда Статуета и Повеља “Капетан Миша Анастасијевић” за Републику Српску.

Ово престижно друштвено признање уручено је, најпре, председнику Републике Српске Милораду Додику, и то у категорији “Личност године”, а награђено је укупно 20 стваралаца, професора, доктора, привредника и истраживача из Српске.

Свечаност је отворена химном Републике Српске под називом “Моја Република”, као и химном Србије “Боже правде”.

Потом се водитељка програма Верица Калаба, новинарка и уредница у РТ РС, обратила лауреатима, бројним медијима и гостима, следећим речима;

„Данас смо у Бањој Луци, да подржимо и охрабримо успешне и просперитетне, да наградимо најбоље и најуспешније. А кад смо са ове стране Дрине воде -”међе племените”, онда се Медиа Инвенту, Универзитетима из Србије и Привредној комори Србије, као носиоцима пројекта “Пут ка врху” већ 22 године, придружују универзитети из Бања Луке и Источног Сарајева и Привердна комора РС. Све у духу унапређења сарадње и заједништва, јер “најлепша је српска пословица-братска љубав не има граница“!

Поздрав у име града домаћина пренео је проф.др Ненад Новаковић, из Бањалучког колеџ центра, као један од организатора овог свечаног догађаја, док је инспиративну беседу о Капетану Миши и српском задужбинарству кроз векове, одржао песник и књижевник Перо Зубац, који је прошле године из руку председника Републике Србије примио највеће признање- “Сретењски орден”, за изузетан допринос српској култури, посебно поезији.

Песник Перо Зубац је, у име жирија, уручио Статуету и Повељу “Капетан Миша Анастасијевић” председнику Српске Милораду Додику, у категорији “Личност године”. Он је првом човеку Српске даровао и Монографију “Хероји и неимари Србије и Републике Српске”, најновије издање Медиа Инвента.

Захваљујући се на признању, г.Додик је, у пригодној беседи, истакао да су ово сложена времена, када треба да сачувамо идентитет и вредности које красе српски народ и да је цела његова политичка и друштвена каријера усмерена на унапређење просперитета српског нрода и очување Републике Српске.

Укупно је ове године награђено 20 лауреата, с тим што су неки од њих били оправдано спречени да лично присуствују свечаности, па ће им награде бити уручене накнадно.Тако је амбасадор Мађарске у Бих Његова Екселенција г. Кристијан Поса, у немогућности да дође на свечаност, послао поздравно писмо у коме, између осталог, стоји:

…Дозволите нам да Вас овим путем обавијестимо, да је амбасадор Мађарске, Њ. Е. Крисзтиáн Пóса изузетно почашћен што му је додељена престижна награда „Капетан Миша Анастасијевић”.

Нажалост, због раније преузетих обавеза (службени пут у иностранство) амбасадор неће бити у прилици да учествује на свечаном уручењу признања 8. децембра 2022. године у Бања Луци. Међутим амбасадор ће веома радо преузети награду једном каснијом приликом, зато предлажемо да останемо у контакту и договоримо термин који нам обострано одговара..”.

Награде су , у име домаћина у Бањој Луци, уручили песник Перо Зубац и Марина Дувњак из Медиа Инвента.

У музичком делу програма наступиле су сестре Бранковић-Јована и Дајана, које јавност добро познаје са прошлогодишњих свечаности у Бањој Луци, када су као студентице Уметничке академије Унверзитета у Бањој Луци одушеваљавале својим музичким талентом и умећем.

Оне су овога пута извеле композицију Клода Дебисија “Менует из петит свите”.

Награђени у Бањој Луци 8.децембра 2022.године

  1. Милорад Додик, председник Републике Српске-Личност године

  1. Синиша Мали, подпредседник Владе и министар финасија Р.Србије-За унапређење сарадње Србије и Р.Српске

  1. Зора Видовић, министарка финасија Р.Српске-За високи професионализам и стручност у раду државних органа

  1. Амбасадор Мађарске у БиХ, Њ.Е. Госп. Krisztian Posa-За јачање сарадње Мађарске, РС и БиХ
  1. Др Сњежана Новаковић Бурсаћ, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације, Завод за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић”-Само добар човек може бити добар лекар

  1. Младен Милановић, привредник и добротвор компаније “МГ Минд” Мркоњић Град-Хуманим стопама Светог Саве

  1. Примаријус др Весна Новаковић, шеф одељења интезивне неге и терапије Клинике за дјечије болести УКЦ РС-За пожртвованост и бригу о најмлађима

  1. Перо Ћорић, председник Привредне коморе Р.Српске-За унапређење привредног амбијента у Р.Српској и Региону

  2. Борис Јеринић, градоначелник града Добоја-За развојне потенцијале

  1. Зоран Аџић, градоначелник града Градишка-За развојне пројекте Градишке и Р. Српске

  1. Мирослав Миловановић, генерални директор Вода Српске-За корпоративну и друштвену одговорност

  1. Радован Пазуревић, директор компаније “Санино”, Дервента-Успешан менаџер просперитетне компаније

  1. Мирко Рисовић, власник компаније “Tropic” Бања Лука-За значајне инвестиције и квалитет роба и услуга
  1. Горан Рачић, председник Подручне ПК Бања Лука-За значајан допринос унапређењу коморског система у Региону

  1. ИРМ – Бор”, Зворник-Најбољи пословни партнер

  1. Предузеће “Мetalex” Прњавор-За афирмацију стваралаштва и предузетничке културе
  1. Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање Р.Српске-За реализацију програма запошљавања у Српској

  1. Проф. др Маријана Каповић Соломун, Шумарски факултет Универзитета у Бањој Луци-За научноистраживачки рад и високо образовање

  1. Проф.др Милијана Окиљ, Републички завод за заштиту културно – историјског и природног насљеђа-За очување културног блага Р.Српске

  1. Борјана Радмановић Петровић, главни и одговорни уредник “Гласа Српске”-За часно име новинарске професије

foto: Zipa, foto Glas Srpske