У Новом Саду 13. и 14.новембра 2018. одржан 7.Дунавски бизнис форум

/, Догађаји/У Новом Саду 13. и 14.новембра 2018. одржан 7.Дунавски бизнис форум

ДУНАВСКА СТРАТЕГИЈА ВЕЛИКА ШАНСА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА

Под покровитељством ПК Војводине и Института европских региона из Салзбурга, у Новом Саду, у Мастер центру Новосадског сајма 13. и 14.новембра 2018.године одржан је седми Дунавски бизнис форум, посвећен  Дунавској стратегији и улози бизниса на њену имплементацију.

Отварајући овај регионални скуп, председник Скупштине ПКС Милош Ненезић је истакао  да је ПКС, заједно са Владом Републике Србије, активни учесник у мењању уредби и спровођењу Дунавске стратегије.

„Ради се о тржишту од 115 милиона становника. 14 земаља је укључено  у овај пројекат, 10 кроз које протиче Дунав и 4 које су социо-економски везане за њега. Комисија ЕУ је у овом документу одредила 11 приоритетних области, у оквиру којих су по две земље координатори за дату област. Србија је одређена за инфраструктуру и науку и заједно са Словачком координира област науке, истраживања и развоја, а са Словенијом област уређења путева“,истакао је  Милош Ненезић, председник Скупштине ПК С рбије

Председник ПК Војводине  Бошко Вучуревић говорио је о потенцијалима за развој Подунавља: “Посебну пажњу треба посветити транспорту и логистици. У развијеним земљама транспорт и логистика учествују са  10 посто бруто домаћег производа. Управо кроз ДБФ,привреди Војводине и Србије биће олакшан контакт са привредницима Европске уније,који су заинтересовани за сарадњу и који се фокусирају на Дунав као транспортсни коридор.

Према речима председника Програмског савета ДБФ проф. др Радована Пејановића, овај Форум је стручна манифестација која има за циљ да окупи представнике из различитих области, и у вези са Дунавским регионом  кроз пројекат Дунавске стратегије, повезује културолошки, привредно, економски и геополитички.  Вишеструки су позитивни разлози и ефекти једне сарадње коју треба продубити између ових земаља. И на овај начин се то постиже, путем оваквих скупова где се сусрећу и пословни људи и интелектуалци, стручњаци, односно менаџери из многих компанија које сарађују у овом региону, а све у циљу економских, културних, политичких односа, у функцији мира у овом региону“, рекао је Пејановић.

„Као регија, морамо заједно да наступамо на трећим тржиштима“, истакао је проф.др Видоје Вујић, председник Хрватске господарске коморе – Жупанијске коморе Ријека и додао да су приоритетне области сарадње, туризам, транспорт и људски ресурси.

У име града Новог Сада, на пленарној седници говорила је проф.др Маријана Дукић Мијатовић, саветница градоначелника за имлементацију стратешких пројеката, истичићи многе развојне пројекте који су у последње време Новосађанима донели бројна радна места.

На пленарној седници-Дунавска стратегија, позитивна искуства и очекивања запажена излагања имали су и : др Иван Бошњак, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоупаве, др Мирослав Весковић, координатор за научну подршку у оквиру Дунавске стратегије у Бриселу, Здравко Почивалшек, министар привреде и трговине Словеније, проф.др Бранко Ковачевић, председник Академије инжењерских наука Србије, Властимир Голубовић, председник ПК Црне Горе, Александар Попов, директор Центра за регионализам, Мартин Братанич, директор Регионалне развојне агенције Посавје, Јавор Радованковић, привредник из Темишвара, Иван Жупан, директор  Life Project Zagreb, Ненад Чоловић-Коридор  „Исток“…

Додељена су и признања „Дунавски цвет“.Овогодишњи лауреати су: Емир Кустурица, режисер, писац и уметник,Здравко Почивалшек, министар за господарски развој и технологију Словеније,

Др Мирослав Весковић, координатор за научну подршку у оквиру Дунавске стратегије у Бриселу,

Драгица Ристић, директорица Привредне коморе Републике Српске, Јавор Радованковић, истакнути привредник из Темишвара ( Румунија)

Компанија „АС ГРОУП“,Тешањ

Mр Срђан Огњановић, директор Математичке гимназије у Београду, Драган Милић, председник општине Велико Градиште, Тонино Пицула, посланик у Европском парламенту и Тања Фајон, посланица у Европском парламенту.

Првог дана ДБФ, одржани су панели: “Паметни градови“, (којим су модерирали проф.др Борислав Стојков из Академије инжењерских наука Србије и Ана Влахов из Загребачког иновацијског центра), затим “Медији између објективности, стваралачке критике и сензационализма“, модератор Зекеријах Смајић, експерт ЕУ за комуникације,као и  “Региони- мостови интегративних процеса“,(модератор Мартин Братанич, директор Регионалне развојне агенције Посавје. Веома запажен и добро посећен био је и панел “Бизнис и просперитет“којим су модерирали проф.др Бранко Ковачевић са Електротехничког факултета Београд и Милош Танасковић, новинар-уредник на РТС.

„Без здравог, добро организованог и регионално одрживог бизниса нема ни просперитета. Да би смо постали регија знања и респективне радне снаге неопходно је унапређење сарадње између држава Западног Балкана, затим академских заједница и и инвеститора“, истакао је проф.др Бранко Ковачевић.

Другог дана Форума, 14. новембра у ПКВ одржани су панели на следеће теме: “Значај науке за развој пољопривреде, агропривреде и концепта паметних села“, (модератор др Гордана Радовић, директор „Дневник-Пољопривредник“ АД Нови Сад) ,“Медицина и фармација на истом задатку“ (модератори др Берислав Векић, државни секретар у Министарству здравља и др Снежана Бојанић, помоћник покрајинског секретара за здравство и “Транспорт и логистика, велика шанса Србије“.(модератор Милан Стефановић из Кластера за транспорт и логистику Војводине).

На Форуму су додељена и признања „Златни кључ Подунавља, „Дунавска повеља, „Лидер одрживог развоја“ и „Бели анђео“.

Следе закључци који ће се упутити свим учесницима, Владама, ресорним министарствима, Националним координаторима, амбасадама, ЕУ комисији и другима.

П.С. Утиске са 7.ДБФ  можете прочитати на:

http://balkans.aljazeera.net/blog/dodoh-vidjeh-upoznah-i-saznadoh

2018-11-19T07:33:55+00:00