Дунавски бизнис форум

//Дунавски бизнис форум
Дунавски бизнис форум2020-10-12T07:00:57+00:00

Dunavski Biznis Forum

Дунавски бизнис форум“ је настао као плод приватног и јавног партнерства-сарадње Медиа Инвента и Владе Аутономне Покрајине Војводине са основним задатком промоције и афирмације Дунавске стратегије.

ДЕВЕТИ ДУНАВСКИ БИЗНИС ФОРУМ,

АРХЕОЛОШКИ ПАРК ВИМИНАЦИЈУМ , 29. и 30.ОКТОБАР 2020.

-Организатори: Медиа Инвент, ТЕРИС, Институт европских региона из Салцбурга и Унија послодаваца Србије.

-Покровитељи: Привредна комора Србије и Влада АП Војводине.

-Партнер пројекта НИС.

У раду ће учествовати представници политике, дипломатије, привреде, науке, културе и медија из 14 земаља Подунавља.

Најважнији задатак Форума је промоција Дунавске стратегије и утицај бизниса на њену имплементацију.

Дунавски бизнис форум 2020.године тематски биће посвећен енергетици, прекограничној сарадњи, изградњи институција, унапређењу туристичке понуде и креативној индустрији…

(ускоро више информација)

 

ОСМИ ДБФ – 3. И 4.ОКТОБРА 2019.ГОДИНЕ

Форум уживо можете пратити на „https://www.youtube.com/embed/YQs_Cf6X9EY

У току су припреме за осми ’’Дунавски бизнис форум’’ 3. и 4. октобра 2019.године у Новом Саду (Мастер Центар Новосадског сајма), кога под покровитељством Привредне коморе Србије, Владе АП Војводине и Града Новог Сада, организују Медиа Инвент, Унија послодаваца Србије, ТЕРИС-Удружење за европску територијалну сарадњу (Словенија), Институт европских региона  из Салцбурга и кластер Екопанониа из Новог Сада.

У раду ће учествовати представници политике, дипломатије, економије, науке, културе, медија и цивилног друштва из Србије, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Мадјарске, Румуније, Бугарске, Аустрије, Немачке, Чешке,Словачке, Молдавије и Украјине, као  и гости из Пољске, Грчке, Албаније, Северне Македоније, Турске, Јордана, Уједињених Арапских Емирата, Малезије, Вијетнама и Индонезије.

Овај,  један од најзначајнијих регионалних скупова, посвећен је имплементацији Дунавске стратегије и утицају бизниса на њен одговоран и одржив развој.

Назив Пленарне седнице: Дунавска стратегија – позитивна искуства и очекивања.

Панели:

 • Унија послодаваца Србије. Унапређење пословног амбијента променом законске регулативе кроз економски и социјални дијалог  (Милош Ненезић, председник Уније послодаваца Србије);
 • Изазови Европске Уније. Западни Балкан-јединствен економски и културни простор слободног протока људи и робе (Проф.др Иво Висковић, ФПН у Београду, Јанез Деклева, Међународни центар  за пренос  знања, Љубљана);
 • Дигиталне технологије- велика шанса земаља Западног Балкана, (Проф. др Сања Вранеш, Проф.др Бранко Ковачевић, маг. Фране Шеснић, директор Зицер Загреб и сениор адвисер ЕУ, Матеј Скочир, Министарство за економски развој и технологијо Републике Словеније);
 • Пословни изазов “Од Подунавља до Асеана”. Кластер ЕКОПАНОНИА и пројекат КОСМЕНЕРГ-4и. Представљање наших компанија партнерима из Азије, (Мр. Михаљ Чаки, Менаџер Кластера и Проф.др Мирјана Крањац);
 • Дунавски финансијски дијалог: банке, фондови и друге институције у служби реализације нових пројеката, (Бранко Грегановић, директор НЛБ банке, маг. Маја Томанич Видович, Словеначки привредни фонд);
 • Гастрономија и одрживи развој туризма на Западном Балкану као Греен дестинатион (Проф.др Драго Цвијановић, декан Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, Ева Штравс Подлогар, државна тајница Министарства за економски развој и технологију Републике Словеније и Јана Апих, Гоодплаце);
 • Бизнис и његова улога у изградњи и јачању просперитета, (Иван Ђоковић, покрајински секретар за приведу и туризам АП Војводине);
 • Објективно и ангажовано информисање у служби мира, прекограничне сарадње и развоја Региона, (Проф.др Милица Костић,Универзитет у Београду и др Владимир Баровић, Филозофски факултет у Новом Саду);
 • Паметна села. Задругарство у служби развоја аграра, (Франц Богович, посланик Европског парламента и др Гордана Радовић, директор “Дневник-Пољопривредник-а” Нови Сад;
 • Цивилно друштво. Од надзора институција до стваралачких промена (Александар Попов, директор Центра за регионализам и Здравко Козин, Институт за развој локалних потенцијала ИСКРИВА Словенија ).
 • Бизнис умрежавање и територијална сарадња са потенцијалним идејама по истакнутим секторима / практична радионица као основа за берзу идеја, пословних подухвата и нових послова – Матјаж Фрас, Штајерски технолошки парк, члан удружења ТЕРИС.

Седми Дунавски бизнис форум

Нови Сад је 13. и 14.новембра 2018. годиине домаћин  седмог Дунавског бизнис форума, који ће, као и претходних година, окупити водеће личности из области бизниса, политике, дипломатије, науке, културе и медија из 14 земаља Подунавља.

Основни задатак Форума је афирмација Дунавске стратегије, видљивост остварених резултата и унапређење сарадње на свим  пољима привредног и друштвеног стваралаштва.

Дунавски бизнис форум као нови модел комуникације прихватила је и Европска комисија, кроз учешће њених проверених кадрова, као што су: Курт Пусхингер, задужен за јачње институционалних капацитета, др Ханс Петер Хердличка промотер конкурентности и одрживог развоја, Франц Шаусбергер, директор Института европских региона из Салзбурга, који је и званични партнер Форума.

 

Овогодишње теме форума су:

 • Дунавска стратегија, позитивна искуства и очекивања
 • Информисање између објективности, стваралачке критике и сензационализма
 • Паметна села и паметни градови
 • Медицина и фармација на истом задатку
 • Транспорт и логистика- велика шанса Србије
 • Региони -мостови интегративних процеса
 • Бизнис и просперитет. Нове технологије и креативна индустрија

 

Организатори су: Медиа Инвент, Привредна комора Војводине и Институт европских региона из Салзбурга.

 Шести Дунавски бизнис форум

Шести Дунавски бизнис форум ,под покровитељством Привредне коморе Србије, одржаће се 5. и 6. октобра 2017.године у Новом Саду (Мастер центар Новосадског сајма). Посвећен је Дунавској стратегији у улози бизниса у остваривању њених циљева, јачању просперитета и ефикаснијем коришћењу потенцијала.

Најзначајније теме Форума су:

 • Дунавска стратегија, позитивна искуства и очекивања (пленарна седница)
 • Иновативне жене и млади предузетници и њихова улога у развоју Региона
 • Паметни градови за паметне људе
 • Регионална сарадња у служби развоја и јачања просперитета
 • Привредне коморе-сервис модерне економске дипломатије
 • Инвестиције у функцији одрживог развоја
 • Бизнис и просперитет (конкурентност и одрживи развој, нове технологије и нова индустријализација
 • Актуелни проблеми села и пољопривреде Србије и могућности њиховог превазилажењa

У раду Форума учествоваће представници политике, економије, дипломатије, локалних самоуправа, културе, науке и медија из 14 земаља Подунавља.

Организатори Дунавског бизнис форума (ДБФ) су Медиа Инвент и Институт Европских региона из Салзбурга. Партнери су: Привредна комора Војводине, Савет дунавских градова и региона, Стална конференција градова и општина Србије и Вањскотрговинска комора БиХ.

– Проф.др Радован Пејановић, председник Програмског савета

– Владо Маркановић,извршни директор Дун. Бизнис Форума

Први „Дунавски бизнис форум“ одржан је од 23.–26. октобра 2012. године, а други 25.-26. новембра 2013. године у Новом Саду.
Трећи „Дунавски бизнис форум“ одржан је од 27.-29. октобра 2014. године у Београду и Новом Саду.

Четврти „Дунавски бизнис форум“ одржаo се у Новом Саду од 7. до 9. октобра 2015. године у Амфитеатру ректората Универзитета у Новом Саду и Скупштини Аутономне покрајине Војводине. Пети „Дунавски бизнис форум“ одржан је 18. и 19. октобра 2016. године у Новом Саду у Мастер центру Новосадског сајма, сали Скупштине АП Војводине и просторијама Привредне коморе Војводине.

Време, упркос својој брзини креће се полако за неодлучне. За оне који размишљају и стварају нове вредности времена је увек мало… Зато га треба користити ангажовано, рационално, искуствено, ефикасно и одговорно… Као и реку Дунав која вековима храни, покреће и повезује 14 земаља и уз чију лепоту егзистира око 215 милиона становника. Са својим огромним потенцијалима представља полазиште за многе развојне пројекте, интегративне трендове и заједничку енергију. СВИ ЗА ЈЕДНОГ, ЈЕДАН ЗА СВЕ је стваралачки елан и енергија-заједнички потенцијал Дунавске стратегије којом треба ЗНАТИ УПРАВЉАТИ и оваплотити га у просперитет. А за то је потребан ЗДРАВ, ОДГОВОРАН И КОНКУРЕТАН БИЗНИС У КОМЕ СУ И РАСКРСНИЦЕ ПУТОКАЗИ.

КРЕАТИВНА СТРАТЕГИЈА

 1. Побудити предузетнички дух и употребити знање како би се идеје и визије оваплотиле у корисне пројекте.
 2. Анимирати политике на изградњу амбијента у коме ће креативна и иновативна решења постати свакодневна пракса регионалног интегрисања.
 3. Упознати људе и институције са потенцијалима и начинима њиховог ефикасног коришћења.
 4. Покренути нове моделе сарадње. Видљивије и доступније грађанима, како са економско социјалног, тако и културолошког становиштва.
 5. Идентификовање проблема и њихово заједничко решавање. Укључивање националних, регионалних и локалних нивоа власти, академске и пословне структуре на стваралачкој анализи и понуди решења која доприносе просперитету.
 6. Промоција приоритетних, реалистичних, технички и финансијски остварљивих пројеката који се узајамно подржавају и који су одрживи, како на националном, тако и регионалном нивоу…

ЦИЉЕВИ ’’ДУНАВСКОГ БИЗНИС ФОРУМА’’

 • Промоција и афирмација Србије као најпожељније дестинације за инвестирање и Војводине као најперспективнијег региона.
 • Унапређење сарадње Србије са суседним и другим европским земљама.
 • Повезивање људи, идеја и тржишта и њихових потреба, изградње инфраструктуре, развој енергетских система и употребе културе.
 • Стварање оптималних услова за јачање институционалних и људских капацитета и њихово подстицање за рационалније и ефикасније деловање.
 • Промоција одрживог развоја, конкурентности, безбедности, енергетске ефикасности, заштите животне средине, социјалне политике, јавног и приватног партнерства.
 • Изградња амбијента за ефикасније коришћење националних регионалних потенцијала.
 • Обезбеђење платформе за институционалне и корпоративне лидере да размене ставове и на примерима позитивне праксе понуде корисна решења и пројекте од заједничког интереса за регион.

Osmi Dunavski biznis forum- Agenda

NOVI SAD, 03. i 04. OKTOBAR 2019.

MASTER CENTAR NOVOSADSKOG SAJMA

PRIVREDNA KOMORA VOJVODINE

HOTEL PARK

03.OKTOBAR –  NOVOSADSKI SAJAM, MASTER CENTAR

VELIKA  SALA MASTER CENTRA  

 • 09:00-10:30 – Registracija učesnika
 • 10:00-10:30 – Press centar, izjave za medije
 • 10:30-12:00 Plenarna sednica – moderator Martin Bratanič

Ivan Đoković/potpredsednik Pokrajinske vlade i Pokrajinski sekretar za privredu i turizam,  Aida Smajić/Ambasadorka BiH u Srbiji , Miloš Nenezić/predsednik Skupštine Privredne komore Srbije i predsednik Unije poslodavaca Srbije,   Ivan Bošnjak/državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave,  prof.dr Nadija Potocinau/Rešica Rumunija,  Miloš Vučević/gradonačelnik Novog Sada, Nedeljko Čubrilović/predsednik Narodne Skupštine Republike Srpske, Prof.dr Radovan Pejanović, Prof.dr Branko Kovačević, Prof.dr Sanja Vraneš, Prof.dr Marijana Dukić Mijatović, Branko Azeski/Privredna komora Makedonije,  Prof.dr Vidoje Vujić/Županijska komora Rijeka, Frane Šesnić/Razvojna agencija Zagreb

 • 12:00-14:00 – Poslovni izazov “od Podunavlja do Aseana”. Klaster “Ecopanonija” i projekat COSMENERG 4i. Predstavljanje naših kompanija partnerima iz Azije (mr Mihalj Čaki/menadžer Klastera i prof.dr Mirjana Kranjac)
 • 14:00-15:00 – Pauza za ručak
 • 15:00-17:00 –Poslovni izazov “od Podunavlja do Aseana”. Klaster “Ecopanonija” i projekat COSMENERG 4i. Predstavljanje naših kompanija partnerima iz Azije (mr Mihalj Čaki/menadžer Klastera i prof.dr Mirjana Kranjac)

– Biznis, umrežavanje i subregionalna saradnja sa potencijalnim idejama po istaknutim sektorima/praktična radionica kao osnova za berzu ideja, poslovnih poduhvata i novih poslova – Matijaž Fras/Štajerski tehnološki park i član udruženja “Terris”

SALA  A

 • 12:00-13:00 – Unija poslodavaca Srbije. Unapređenje poslovnog ambijenta promenom zakonske regulative kroz ekonomski i socijalni dijalog (Miloš Nenezić, predsednik Unije poslodavaca Srbije i predsednik Skupštine Privredne komore Srbije)
 • 13:00-14:00 – Konferencija – Matica, Dijaspora, Partneri i prijatelji -KORENI
 • 14:00 –15:00 – Pauza za ručak
 • 15:00-17:00 – Digitalne tehnologije-velika šansa zemalja Zapadnog Balkana (Prof.dr Sanja Vraneš, Prof.dr Branko Kovačević, mr Frane Šesnić/direktor “Zicer Zagreb” i senior adviser EU,
 • 17:00-19:00 – Biznis i prosperitet (Ivan Đoković potpredsednik Vlade AP Vojvodine i Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Miloš Tanasković/novinar i publicista, Nikola Pavičić/bivši direktor Sintelona)

SALA B  

 • 12:00-13:00Izazovi Evropske Unije. Zapadni Balkan-jedinstveni ekonomski i kulturni prostor slobodnog protoka ljudi i robe (Prof.dr Ivo Visković, Janez Dekleva/ Međunarodni centar za  prenos znanja, Ljubljana,)

Dr Ivan Bošnjak/državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Milan Trivić/zamenik gradonačelnika Grada Sarajeva,Prof.dr Dejan Jović / Univerzitet u Zagrebu, dr Jelica Minić /predsednica Foruma za medjunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji,Prof.dr Dragan Đukanvić/Univerzitet u Beogradu,  Aleksandar Popov/direktor Centra za regionalizam Novi Sad, Mihajlo Vidić /potpredsednik PK Republike Srpske, Doc.dr.sc.Marko Šantić,predsednik Gospodarske komore Federacije BiH i potpredsednik Foruma AIC.

 • 13:00-14:00- Gastronomija i održivi razvoj turizma na Zapadnom Balkanu kao “Green destination” (Prof.dr Drago Cvijanović/dekan Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, Nataša Kalin/Regionalna razvojna agencija Posavje,Dejan Čavić
 • 14:15:00 – Pauza za ručak

HOTEL  PARK

 • 19:30-22:00 – DUNAV JE NAŠE MORE (dodela priznanja “dunavski cvet”, večera i zabavni program).

04.OKTOBAR –  NOVOSADSKI SAJAM, MASTER CENTAR 

SALA A 

 • 12:00-14:00 – Značaj poljoprivrenog savetodavstva za razvoj poljoprivrede (dr Gordana Radović/direktor Dnevnik Poljoprivrednik-a Novi Sad)

PRIVREDNA KOMORA VOJVODINE

MALA SALA

Poslovni izazov “od Podunavlja do Aseana”. klaster “Ecopanonia” i projekat “Cosmenerg -4i”. Predstavljanje naših kompanija partnerima iz Azije (mr Mihalj Čaki/menadžer klastera i prof.dr Mirjana Kranjac)

 • 09:30 – 10:10 – Registracija dobrodošlice
 • 10:00-10:10 – Pozdrav domaćina, Mihalj Čaki/menadžer Klastera “Ecopanonia” Novi Sad, Srbija
 • 10:10-10:30 – Predstavljanje projekta COSMENERG 4i, Ramon Vivanco Mugarra/menadžer projekta COSMENERG 4i
 • 10:30-11:30 – Predstavljanje Klastera iz Mađarske, Poljske, Rumunije, Nemačke i Srbije -Partneri na projektu COSMENERG 4i
 • 11:30-12:00 – Pauza za kafu i Press konferencija
 • 12:00-12:15:00 – Predstavljanje usluga internacionalizacije, izlaska na strana tržišta – dr Mirjana Kranjac/Ekpert projekta COSMENERG 4i 

Форум уживо можете пратити на „https://www.youtube.com/embed/YQs_Cf6X9EY

 

Sedmi Dunavski biznis forum- Agenda

 1. NOVEMBAR 2018. NOVOSADSKI SAJAM, MASTER CENTAR

 

09:00-10:00 – REGISTRACIJA UČESNIKA

 

10:00-10:30 – PRESS CENTAR, IZJAVE ZA MEDIJE

 

10:30-12:30 PLENARNA SEDNICA, DUNAVSKA STRATEGIJA, POZITIVNA ISKUSTVA I OČEKIVANJA

                        Moderator: Zekerijah Smajić, ekspert za evropske politike i proces proširenja EU

 

 

*Miloš Nenezić, predsednik Skupštine Privredne komore Srbije

*Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine

*prof. dr Radovan Pejanović, Univerzitet u Novom Sadu, predsednik Programskog saveta

*prof. dr Marijana Dukić Mijatović, reči dobrodošlice u ime Grada Novog Sada

*dr Miroslav Vesković, koordinator za naučnu podršku u okviru Dunavske strategije u Briselu

*Zdravko Počivalšek, ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju Slovenije

*mr Ivan Bošnjak, državni serkretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave

*Kateryna Zuieva, Ministarstvo prosvete i nauke Ukrajine

*Pavla Kačabova, nacionalni koordinator Dunavske strategije, Češka

*František Koločany, koordinator Dunavske strategije u Vladi Slovačke

*Wolfgang Limbert, viši konsultant CoDCR Danube-connects Media

*prof. dr Branko Kovačević, predsednik Akademije inženjerskih nauka Srbije

*Vlastimir Golubović, predsednik Privredne komore Crne Gore

*mr Slobodan Vojinović, direktor RPK Severnobačkog upravnog okruga

*prof. dr Vidoje Vujić, Hrvatska gospodarska komora

*Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam Novi Sad

*dr Tihomir Simić, BK Tesla

*Mihajlo Vidić, potpredsednik PK Republike Srpske

*Nenad Čolović, Koridor “Istok”

*Javor Radovanković, privrednik iz Temišvara

*Martin Bratanič, direktor Razvojne agencije Posavje

*Ivan Župan, direktor Life Project Zagreb

*dr Svetlana Cenić, ekonomski analitičar iz Sarajeva

*Zlatko Jelić, ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona Federacije BiH

*Rudi Sova, bivši ambasador Jugoslavije u Mađarskoj

*Goran Jović, direktor RPK Jablaničkog i Pčinjskog okruga, Leskovac

12:30-14:30PAMETNI GRADOVI

                        Moderator: prof. dr Borislav Stojkov, Akademija inženjerskih nauka Srbije                           Аna Vlahov, Zagrebački inovacijski centar

 

*Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave

*prof. dr Marijana Dukić Mijatović, savetnica gradonačelnika Novog Sada

*Dan Diaconi, zamenik gradonačelnika Temišvara

*mr Slobodan Vojinović, direktor RPK Severnobačkog upravnog okruga

*Goran Jović, direktor RPK Jablaničkog i Pčinjskog okruga

*Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine

*Muhamed Ramović, gradonačelnik  Grada Goražde

*Marko Tolić,ekspert za ekonomska pitanja,Zagreb

*dr Srđan Amidžić, zamenik gradonačelnika Banja Luke

*Dejan Bojović, predsednik Srpske asocijacije za rušenje, dekontaminaciju i reciklažu

*mr Suad Huskić, načelnik opštine Tešanj

*Bane Spasojević, gradonačelnik Požarevca

*Horvat Timea, zamenik gradonačelnika Subotice

*Petar Smolović, predsednik opštine Bijelo Polje

*Novica Obradović, predsednik Skupštine opštine Berane

*Dragana Mitrović, gradonačelnica Grada Vršca

*dr Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca

*Ivan Isailović, predsednik opštine Krupanj

*mr Željko Trbović, predsednik opštine Pećinci

*Jelena Desnica, direktor Računarske gimnazije SMART, Novi Sad

*Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas

 

14:30-15:30 – RUČAK

 

15:30-18:00MEDIJI IZMEĐU OBJEKTIVNOSTI, STVARALAČKE KRITIKE I  SENZACIONALIZMA

                        Moderator: Zekerijah Smajić, ekspert EU za komunikacije

 

*prof. dr Besim Spahić, FPN Sarajevo

*dr Dubravka Valić Nedeljković, Filozofski fakultet u Novom Sadu

*dr Vladimir Barović, Filozofski fakultet u Novom Sadu

*Vanja Vardijan, TV Slovenija, Ljubljana

*Velibor Čović, novinar-urednik, Podgorica

*Nadežda Gaće, glavni i odgovorni urednik “Novog magazine”

*Marina Fratucan, Radio televizija Vojvodine

*Mehmed Agović, novinar-urednik, Sarajevo

*Tarik Đođić, direktor Aljazeera Balkans

*Mihal Ramač, novinar lista ”Danas”

*Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, Novi Sad

*Goran Milić, novinar i publicista, Zagreb

 

 1. NOVEMBAR, SVEČANA SALA PK VOJVODINE

 

12:30-14:00REGIONI – MOSTOVI INTEGRATIVNIH PROCESA

Moderator: Martin Bratanič, direktor Regionalne razvojne agencije Posavje

 

*dr Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave

*Nikola Žeželj, direktor Razvojne agencije Vojvodine

*Slobodan Vojinović, direktor RPK Severrnobačkog upravnog okruga

*dr Tihomor Simić, BK Tesla

*dr Dragan Kostić, direktor Slobodne zone Pirot

*Nenad Ćirović, kompanija Ćirović consulting iz Ulma-Projekti i investicije

*doc. dr Ismar Alagić, direktor Razvojne agencije Tešanj

*Zlatko Jelić, ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona Federacije BiH

*Željko Laketić, ministar privrede u Hercegovačko-neretvanskom kantonu Federacije BiH

*Momčilo Radulović, Evropski pokret u Crnoj Gori

*Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište

*prof. dr Filip Đoković, dekan Fakulteta zdravstvenih,pravnih i poslovnih studija, Univerzitet Singidunum

*Milan Gutić, Klaster Panoninja Novi Sad

*Milan Maličević, direktor Razvojne agencije PANONREG Subotica

*Goran Jović, direktor RPK Jablaničkog i Pčinjskog okruga

*Slobodan Jolović, načelnik Moravičkog upravnog okruga

*Dušan Marijan, načelnik Zapadnobačkog upravnog okruga

*Vladan Jeremić, direktor Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije -RARIS

*Dejan Tošić, direktor RPK Zaječarskog i Borskog upravnog okruga

*Vladimir Pandurov, Preduzetnik EU projekti PCM

*Snežana Vučurević, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga

 

14:00-15:00 – RUČAK

 

15:00-17:00BIZNIS I PROSPERITET

Moderatori: prof. dr Branko Kovačević, ETF Beograd

                        Miloš Tanasković, novinar-urednik u RTS

 

*Miloš Nenezić, predsednik Skupštine PK Srbije

*Mihajlo Jovanović, Kancelarija za IT

*dr Nemanja Mrđić, Arheološki i institut Beograd – O Dunavskoj civilizaciji

*prof. dr Srđan Lalić, dekan Ekonomskog fakulteta Brčko

*Miroljub Aleksić, predsednik Alco group

*Izudin Ahmetlić, vlasnik “Hifa Oil”, Tešanj

*Milorad Simić, načelnik opštine Derventa

*Milinko Cicmil, vlasnik Promont grupe

*Milan Ćirić, vlasnik “Agro Ćirić” Titel

*Marta Takač, direktor JP “Vojvodinašume”, Novi Sad

*mr Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije, Beograd

*Goran Janković, vlasnik “Inmold”, Požega

*prof. dr Bratislav Milovanović, direktor “Pogled telekomunikacije”, Niš

*Srđan Vulović, direktor “Ibar Lepenac”, Zubin Potok

*Jovan Dimkić, direktor RMHK “Trepča”, Zvečan

*Gordana Danilović Grković, direktor Poslovno tehnološkiog inkubatora tehnničkih fakulteta Beograd

*Marija Filipović Ožegović, upravitelj fondacije Tempus Beograd

*Vladimir Simeunović, direktor IMT-Računarski sistemi Institita “Mihajlo Pupin”

*Nenad Ćirović, kompanija “Ćirović consulting” iz Ulma-Projekti i investicije

*Ivan Vulović, predsednik UO Nacionalne asocijacije električnih vozila – NAEV

*Nenad Nešić, direktor JP “Putevi Republike Srpske”

 

            14.NOVEMBAR, SVEČANA SALA PK VOJVODINE

 

09:00-09:30 – REGISTRACIJA UČESNIKA I PRESS

09:30-12:00 ZNAČAJ NAUKE ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDE, AGROPRIVREDE I KONCEPTA PAMETNIH SELA

            Moderator: dr Gordana Radović, direktor “Dnevnik-Poljoprivrednik” AD, Novi Sad

 

*prof. dr Radovan Pejanović, predsednik Programskog saveta Dunavskog biznis foruma, pozdravna reč

*Velimir Stanojević, državni sekretar, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, pozdravna reč

*Marko Rovčanin, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, pozdravna reč

*dr Milan Zdravković, direktor Instituta za zemljište, Beograd

Kvalitet zemljišta kao primarni faktor razvoja poljoprivrede

*dr Ana Marjanović Jeromela, pomoćnik direktora za naučno-istraživačku delatnost, Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad

Značaj primene novih dostignuća u oplemenjivanju ratarskih i povrtarskih vrsta za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju

*dr Milan Lukić, direktor Instituta za voćarstvo, Čačak

Doprinos Instituta za voćarstvo unapređenju voćarstva u Srbiji

*dr Željka Rudić, Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, Beograd

Upravljanje vodnim resursima u svetlu promene potreba za vodom u poljoprivredi

*doc. dr Dragan Stanojević, Poljoprivredni fakultet, Zemun

Uloga nauke u razvoju stočarstva u Srbiji

*dr Nataša Tolimir, Institut za primenu nauke u poljoprivredi, Beograd

Transfer i primena znanja – put ka unapređenju poljoprivrede u Srbiji

*dr Olivera Đuragić, direktor Instituta za prehrambene tehnologije, Novi Sad

FINS – mesto susretanja nauke i privrede

*dr sci. vet. med. Ljubiša Veljović, Naučni institut za veterinarstvo Srbije, Beograd

Aktuelna epizootiološka situacija posebno opasnih zaraznih bolesti i zoonoza – značaj edukacije i preventive

*prof. dr Aleksandar Rodić, Institut „Mihajlo Pupin“, Beograd

Inovativna rešenja u oblasti pametnog korišćenja zemljišta u cilju smanjenja efekata staklene bašte

*doc. dr Marko Kostić, Poljoprivredni fakultet, Novi Sad: Digitalizacija u poljoprivredi – aktuelni dometi i izazovi

 

12:00-13:45MEDICINA I FARMACIJA NA ISTOM ZADATKU

             Moderatori: dr Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije

                        dr Snežana Bojanić, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za zdravstvo

 

*prof. dr Đoko Maksić, načelnik Klinike za nefrologiju VMA Beograd

*prof. Marija Jevtić, Medicinski fakultet Novi Sad, Klimatske promene-značaj za javno zdravlje

*dr Vesna Rakonjac, direktor Uprave za biomedicinu

*spec. farm. Jasminka Bjeletić, direktor Apoteke Beograd

*prof. dr Zorica Vujić, dekan Farmaceutskog fakulteta Beograd

*prof. dr Darko Laketić, narodni poslanik

*prof. dr Vladislav Vukomanović, zamenik direktora Instituta za majku i dete

*dr Hristos Aleksopulos, direktor Visoke medicinske škole strukovnih studija u Ćupriji

*dr Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra u Subotici

*Jovana Simanović, Republički fond zdravstevnog osiguranja Srbije

*dr Zdravko Ždrale, direktor Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin

*dr Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice Bor

*dr Mirjana Jukić, Opšta bolnica Sremska Mitrovica

*Đorđe Iskrin, direktor Medicinske škole “7.april”, Novi Sad

 

14:00-15:00 – RUČAK

 

                     MALA SALA PK VOJVODINE

 

10:00-12:00 – TRANSPORT I LOGISTIKA, VELIKA ŠANSA SRBIJE

            Moderator: Milan Stefanović, Klaster transporta i logistike Vojvodine

 

*Slobodan Mišković, direktor Slobodne zone Beograd

*Rudi Sova, bivši ambasador u Mađarskoj

*Žarko Strugar, Luka Novi Sad

*prof. dr Katarina Vukadinović, Saobraćajni fakultet u Beogradu

*doc. dr Miloš Nikolić, Saobraćajni fakultet u Beogradu

———————————————————————————–

Šesti Dunavski biznis forum

Prvi dan četvrtak, 5. oktobar 2017.god, Velika sala Master centra

09.00-09.30 Prijava
09.30-09.45 Press konferencija
09.45-11.45 Plenarna sednica -Dunavska strategija, pozitivna iskustva i očekivanja

· Moderator:Boško Negovanović

ü Uvodno izlaganje: Prof.dr Radovan Pejanović,predsednik Organizacionog odbora

ü Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine

ü Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada

ü Predstavnik Ministarstva za evropske integracije

ü Miodrag Poledica, državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja Srbije

ü Ambasador Ukrajine, Oleksandr Aleksandrovič

ü Ambasador Bosne i Hercegovine Lazar Mirkić

ü Ambasador Bugarske, Radko Vlajkov

ü Konzul Republike Madjarske u Subotici Radovan Rus

ü Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

ü Ivanka Špringer, ekspert EU za projekte

ü Vidoje Vujić, predsednik Županijske komore Rijeka

ü Dragiša Delić, pomoćnik ministra spoljnih poslova BiH

ü Prof.dr Saša Orlović,prorektor Univerziteta u Novom Sadu

ü Koridor Istok, strateška raskrsnica i putokaz- Nenad Čolović

11:45-12:00 Svečana dodela priznanja “Dunavski cvet”

ü Viktor Orban,predsednik Vlade Madjarske

ü Andrej Danko,predsednik Narodne Skupštine Slovačke

ü Mr Franz Unterštaler, ministar u vladi Pokrajine Baden- Virtemberg

ü Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

ü Ivanka Špringer, ekspert EU za projekte (Hrvatska)

ü Brčko distrikt BiH, gradonačelnik Siniša Milić

12.00-12.15 Kafe pauza
Sala Privredne komore Vojvodine
12:15-14.15  

Međunarodna konferencija

Inovativno preduzetništvo žena i mladih

Pozdravne reči

Katarina Obradović-Jovanović, pomoćnica ministra, Ministarstvo privrede Republike Srbije, Beograd, Srbija

Marko Čadež, predsednik, Privredna komora Srbije – koordinator Evropske mreže preduzetništva za Srbiju, Beograd, Srbija

Predstavnik DG Grow, Evropska komisija, Brisel, Belgija t.b.c

Marta Turk, predsednica, Privredna komora, Ljubljana, Slovenija

Panel I

Podrška inovacijama u malim i srednjim preduzećima, dostignuća I izazovi: razgovor sa predstavnicima organizacija za poslovnu podršku i institucijama:

· Anita Hendinger, koordinator Evropske mreže preduzetništva Mađarske, Budimpešta, Mađarska

· Predstavnik Opštine Ujbuda, Budimpešta, Mađarska,t.b.c

· Gabriela Kostovska Bogoeva, Evropska mreža preduzetništva Makedonije- MIR, Skoplje, Makedonija

· Emilija Skočibušić, Evropska mreža preduzetništva Hrvatske, Naučno-tehnološki Park Varaždin, Varaždin, Hrvatska

· Vladimir Nikić, program Erasmus za mlade preduzetnike, Business Inkubator Novi Sad, Srbija

· Torok Gergely, nevladina organizacija NWRDA, Grad Kluž, Rumunija(t.b.c)

· dr Martina Rauter, grad Maribor, Slovenija

· Marko Kovačević, koordinator projekta „Scale up” i Evropske mreže preduzetništva– preduzetništvo mladih, Privredna komora Srbije, Srbija

· Uroš Tripković, Opština Savski venac , Beograd, Srbija

· Tijana Sekulić, mentorka, inovativna preduzetnica, Udruženje poslovnih žena Srbije, Srbija

Dodela priznanja za doprinos afirmaciji ženskog preduzetništva i zapošljavanja mladih

14.00-15.00 Ručak
15.00-16.00 Panel II

Podrška inovacijama u malim i srednjim preduzećima, dostignuća i izazovi: razgovor sa iskusnim i mladim preduzetnicama:

· Monika Mesaroš, zvanični evaluator MSP instrumenta H2020, potpredsednica AGRO IT Klastera -preduzeće Intellexi, Mađarska

· Dr Snežana Đorđević, preduzeće Agrounik, iskusna inovativna preduzetnica, Srbija (inovativna poljoprivreda), Beograd, Srbija

· Anja Ivana Milić, preduzeće Arhi Pro, iskusna inovativna preduzetnica (kreativne industrije), Beograd, Srbija

· Ivana Radić, business coach i preduzetnica, predsednica Međunarodne mreže poslovnih žena, nasleđivanje porodičnih biznisa kao izazov u životnom ciklusu preduzeća – regionalno iskustvo, Zagreb, Hrvatska

· Svetlana Mojić, preduzeće Salt&Water, mlada preduzetnica (kreativne industrije), Novi Sad, Srbija

· Jelena Vasiljevic, preduzeće Intellex, inovativna mlada preduzetnica (programiranje za ceo svet), Beograd, Srbija

Moderator: dr Sanja Popović-Pantić, Institut „Mihajlo Pupin” –Evropska mreža preduzetništva Srbije, predsednica

Udruženja poslovnih žena Srbije

16:00-17.00 Poslovni susreti po metodologiji Evropske mreže preduzetništva (EEN) – B2B : Inovativno preduzetništvo žena I mladih

 

Učesnici: mala i srednja preduzeća mladih i žena

Sektori: žensko preduzetništvo, agro sektor, kreativne industrije, IKT, usluge

Zemlje : Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Bugarska, Mađarska, Rumunija, Slovenija

 

12:15-14:15

 

Sala VI Master centra

Panel “Pametni gradovi za pametne ljude”

Energetska efikasnost: višestruke koristi i primeri dobre prakse u strateškom razvoju gradova; saradnja fakulteta i privrede u funkciji unapređenja životnog standarda građana

_______________________________________________

Moderator: Mirjana Prljević – savetnik za strateško pozicioniranje i energetsku efikasnost, Teslianum d.o.o.

 

Pozdravna reč: Ministar Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije

· Prof Dr. Radivoje Mitrović, dekan – Mašinski fakultet u Beogradu

· Prof Dr. Miloš Banjac, pomoćnik ministra za energetiku za OIE i Energetsku efikasnost

· Prof Dr. Goran Kvrgić, dekan – Fakultet za menadžment, Sremski Karlovci

· Ing. Radoslav Galić, Quiddita d.o.o., Beograd

· Specijalni gosti: kompanija LEEN GmbH, Karlsruhe – Baden Vitenberg i GIZ Energy Efficiency Serbia u predstavljanju projekta DeveloPPP za Republiku Srbiju, BiH, i CG

· Specijalni gost: gospođa Ivanka Springer, Grac – Austrija, u predstavljanju projekta ADA: Austrian Development Agency, u domenu unapređenja inženjerskog kadra u Srbiji u saradnji sa Mašinskim fakultetom Beograd

· Grad Trebinje,gradonačelnik Luka Petrović

· Grad Sarajevo,zamenik gradonačelnika Milan Trivić

· Grad Beograd-delegacija

· Grad Banjaluka-delegacija

· Opština Gradiška, Bojan Arambašić,Centar za regionalni i ruralni razvoj

ü Dodela priznanjaZlatni ključ”

 

 

14:00-15:00 Ručak
15:00-17:00 Sala VI Master centra

Regioni –mostovi integrativnih procesa, projekti, ideje i vizije

Moderator: Danica Milovanović, direktor Centra za regionalnu saradnju i inicijative Privredne komore Srbije

ü Rasim Ljajijć,potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, telekomunikacija i turizma

Projekti-nove mogućnosti i novi razvojni izazovi

ü “SEN3S – Strengthening Social Entrepreneurial Landscape through involving socially responsible corporate Practices in EntrepreNeurial CompetenceS and Skills enhancement in the DANUBE region”

Izlagač: Svetlana Jovanović, Privredna komora Srbije

ü “CITY WALK – Towards energy responsible places: establishing

walkable cities in the Danube Region”

Izlagači: Aleksandar Kemiveš, Ivana Živanović – Privredna komora Srbije

ü “EDU LAB – New Danubian Governance in Labour Market Relevance of Higher Education” – Izlagač: dr Dušica Semenčenko, Institut Mihajlo Pupin

ü “SMART FACTORY HUB – Improving RD and business policy conditions for transnational cooperation in the manufacturing industry”

-Izlagač: Aleksandra Šljukić-Jekić, PKS

ü “Learning By Doing” -Izlagač: Jelena Jakovljević, Privredna komora Srbije

ü Karaš -Severin Županija (Rumunija): „Veze Županije Karaš Severin sa okruzima u Srbiji i regionima u Podunavlju“

ü Grad Sombor,gradonačelnica Dušanka Golubović: „Zapadnobački okrug-razvojne mogućnosti i primeri uspešne saradnje“

ü Grad Subotica (Srbija),privredna delegacija Grada: „Subotica-kapija Srbije prema Evropskoj Uniji“

ü Grad Požarevac, gradonačelnik Bane Spasović: „Prednosti grada izmedju tri reke“

ü Grad Osijek (Hrvatska), zamenik gradonačelnika Borid Piližota„Mostovi Osijeka prema Podunavlju“

ü Grad Zvornik (RS,BiH),gradonačelnik Zoran Stevanović“:Drina,Sava,Dunav,reke koje spajaju regione,narode i države“

ü Grad Loznica (Srbija), gradonačelnik Vidoje Petrović: „Razvojni projekti u Podrinju“

ü Prof.dr Vidoje Vujić,HGK-Županijska komora Rijeka (Hrvatska):„Nauka u službi privrede i prosperiteta“

ü Zlatko Jelić, ministar za privredu Zeničko-Dobojskog kantona Federacije Bosne i Hercegovine:“Jaka privreda kantona i regiona-bogatija država“

ü Dr Marko Šantić, predsednik Privredne/Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine: „Privredne komore kao oslonac privrednog razvoja i povezivanja“

ü Privredna komora Unsko-Sanskog kantona Federacije BiH: „Omekšati granice i otvoriti vrata za saradnju u regionu“

ü Dr Ljubica Rajkić, Udruženje Srba iz Rumunije: „Kulturni mostovi saradnje Rumunije i Srbije“

ü Dodela priznanja “Zlatni most”

ü Dodela priznanja “Dunavska povelja”

Drugi dan – petak, 6. oktobar 2017.god

 

10:00-12:20

 

Sala Privredne komore Vojvodine

Aktuelni problemi sela i poljoprivrede Srbije i mogućnosti njihovog prevazilaženja

Moderator Dr Gordana Radović, direktor “Dnevnik-poljoprivrednik”AD Novi Sad,medijski pokrovitelj list „Poljoprivednik“

Uvodne reči i pozdravi:

ü Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine

ü Prof. dr Radovan Pejanović, predsednik Programskog saveta Dunavskog biznis foruma

ü Prof. dr Zoran Keserović – član Akademijskog odbora za selo SANU

Značaj udruživanja sa aspekta razvoja zadrugarstva i ruralnog razvoja u Srbiji

ü Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije

Zemljoradničko zadrugarstvo u funkciji razvoja poljoprivrede i sela;

ü Mr Jelena Nestorov Bizonj, sekretar Zadružnog saveza Vojvodine

Stanje i mogućnosti razvoja zemljoradničkog zadrugarstva u Vojvodini;

ü Dragan Lončar, direktor ZZ „Beška“, Beška , Primer dobre prakse

ü Prof. dr Drago Cvijanović, dekan Fakulteta za turizam i hotelijerstvo, Vrnjačka Banja, Potreba udruživanja u oblasti ruralnog turizma u Republici Srbiji.

Klimatske promene i poljoprivreda

ü Dragan Mihić, rukovodilac Grupe za monitoring klime i analize

Republički hidrometeorološki zavod Srbije

Klimatske promene i njihov uticaj na poljoprivredu

ü Dr Snježana Glumac, Sekretarijat za zaštitu životne sredine, Grad Beograd

Akcioni plan adaptacije na klimatske promene sa procenom ranjivosti

ü Prof. dr Miroslav Malešević

Mogućnost prevazilaženja problema sušne godine sa aspekta agronomske struke

ü Prof. dr Đorđe Obradović, Univerzitet Singidunum

Agrotrail sistem precizne poljoprivrede

12:20-14:20  

Sala Privredne komore Vojvodine

Biznis i prosperitet (Konkurentnost i održivi razvoj, nove tehnologije i nova industrijalizacija)

Moderator Miloš Tanasković, novinar-urednik,RTS

ü Nikola Pavličić, dugogodišnji generalni direktor kompanije “Sintelon”Bačka Palanka: “ Tajna poslovnog uspeha kompanije “Sintelon”

ü Mladen Milanović,vlasnik i direktor “MG Mind” Grupacije,Mrkonjić Grad:“Poslovni uspeh MG Grupacije i investicije u preduzeća u BiH, Srbiji i Sloveniji”

ü Bojan Krkić,predsednik Izvršnog odbora Poštanske Štedionice: “Moderni finansijski pristup u funkciji rasta i razvoja srpske ekonomije”

ü Miroslav Lutovac ,direktor Sektora industrije PKS: “”Moderna industrijalizacija i smart fabrike”

ü Zorica Andjelković v.d. direktor Direkcije republičkih robnih rezervi:”Kad je teško- Direkcija je tu”

ü Jasminka Krivokuća,generalna direktorka Posta Republike Srpske: “O mejdingovanju institucija”

ü Prof. dr Marijana Dukić-Mijatović, “Investicioni potencijali Novog Sada”

ü Milan Prostran,agroekonomski analitičar: “Da li je agrobiznis naša šansa, u čemu smo konkurentni u odnosu na svet i da li ćemo odgovoriti izazovima Kine i mogućim porudžbinama”

ü Mirko Savić,direktor marketinga “Vitinke” Kozluk:”Od lokalne kompanije do svetskih standarda i brenda u Regionu”

ü Ranko Telgetija, vlasnik kompanije Gama RS: “Podsticaji za razvoj malih i srednjih preduzeća”

ü Petrašin Jakovljević,potpredsednik PKS i generalni direktor “Metalca” Gornji Milanovac:”Industrija u Srbiji i mesto Srbije na tržištu EU”

ü Gorana Tanasković, PKS i Maruska Topalović,dizajnerka iz Čačka:“Žensko preduzetništvo-aktuelni trenutak i kako dalje”

ü Djordje Momirović, osnivač kompanije Mona:”O razvojnim šansama tekstila i konfekcionarstva”

ü Niskim Eckl i Karl Michael (Beč), autori knjiga “Kulturološko otkrivanje neotkrivenog”, ABC,DES,Leaders…

Dodela priznanja “Lider održivog razvoja

14:00-15:00 Ručak

Пети Дунавски бизнис форум 18-19.10.2016. у Новом Саду

агенда

 

I dan, 18.10.2016. (utorak), Master Novosadskog sajma

SALA I

09:30-10:00 Registracija učesnika
10:00-12:00 Plenarna sednica

Dunavska strategija, pozitivna iskustva i očekivanja

Moderator Zekerijah Smajić,novinar, publicista i ekspert za Evropske integracije

Jadranka Joksimović,ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije u Vladi Republike Srbije

Ištvan Pastor,predsednik Skupštine AP Vojvodine

Igor Mirović, predsednik Pokrajinske Vlade AP Vojvodine

Franc Shausberger, Predsednik Asocijacije evropskih regija-vođa radne grupe za Zapadni Balkan,Salzburg

Mihailo Vesović/zamenik generalnog menadžera PK Srbije

Panel I

12:00-

Regioni-mostovi integrativnih procesa. Pametni gradovi za pametne ljude.

Moderatori : Franc Shausberger,Predsednik Asocijacije evropskih regija-vođa radne grupe za Zapadni Balkan i

Ognjen Bjelić,Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj,

međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu

dr Anto Domić/gradonačelnik Brčko Distrikta BiH

Nemanja Starović/Razvojna agencija Bačka

Mirjana Prljević/Teslijana

Vidoje Petrović/ gradonačelnik Loznice

dr Jasna Avramović /gradonačelnca Smedereva

Dragana Mitrović /gradonačelnica Vršca

predstavnici gradova Zrenjanin, Leskovac, Čajetina, Čačak, Subotica, Prijedor (BiH), Maribor (Slovenija), Pula (Hrvatska), Tivat (Crna Gora), Gradačac (BiH)

Panel II

14:00

Privredne komore servis moderne ekonomske diplomatije

Moderator Mihailo Vesović/potpredsednik Privredne komore Srbije

Ratko Filipović/predsednik Privredne komore Vojvodine

Bruno Bojić/Vanjsko-trgovinska komora BiH

Borko Đurić/predsednik PK Republike Srpske

Privredna komora Arad (Rumunija)

Zupanijska komora Pula (Hrvatska)

Mihalj Čaki/Poslovna mreža Karpatska regija

Prof.dr Srdjan Lalić/dekan Ekonomskog fakulteta u Brčkom

Predrag Vukićević/predsednik RPK Kruševac

Mr Slobodan Vojinović/predsednik RPK Subotica

Zoran Bulatović /predsednik RPK Sombor

Unija poslodavaca Vojvodine

15:00-16:00 Pauza za ručak
Panel III

16:00-18:00

Biznis u funkciji prosperiteta

Moderator Miloš Tanasković, novinar i publicista

Ivan Đoković/pokrajinski sekretar za privredu

Ratko Filipović/predsednik PK Vojvodine

Prof.dr Branko Kovačević/predsednik Nadzornog odbora EPS-a

Miroljub Aleksić/predsednik kompanije ‚‘Alco Group’’

Branko Šljivar/direktor “Goša Montaža”

Mile Lakić/Hidroelektrana Višegrad (BiH)

Bimal Brčko (BiH)/Nataša Pucar

Spec.farm Jasminka Bjeletić/direktor “Apoteke” Beograd

Vladimir Orešković/‘‘Končar‘‘ Zagreb (Hrvatska)

Dragoljub Zbiljić/‘‘Energotehnika- Južna Bačka‘‘

DTL

Miroslav Musulin/direktor Jat Tehnika

Dodela priznanja “Lider održivog razvoja”

 

 

 

I dan, 18.10.2016. (utorak)

SALA II

Panel IV

12:00

Dunavski finansijski dijalog

Moderatori: Jelena Galić/predsednik Izvršnog odbora AIK banke i Prof.dr Hasan Hanić/dekan Beogradske bankarsке akademije

Biljana Chroneos Krasavac/savetnik u Vladi RS

Prof.Ismail Musabegović/Beogradska bankarska akademija

Prof.dr Ana B. Bovan/predsednik CEDEF-a

Branko Greganović/predsednik Izvršnog odbora NLB Banke

Ivanka Milenković/vlasnica firme “Eko Fungi”

Milan Vujović/Odbor za ekonomske nauke SANU

Slavica Kukolj/MInistarstvo trgovine i turizma

Miljana Golubović/ Ministarstvo trgovine i turizma

Prof.dr Marko Malović/Univerzitet u Istočnom Sarajevu

Predrag Mihajlović/VTB banka

Panel V

14:00

Potencijali Dunava, transport i logistika

Moderator Prof.dr Milosav Georgijević/Fakultet tehničkih nauka Novi Sad

Slavko Vrndžić/direktor JP “Vode Vojvodine”

Vladimir Mišić /Luka Konstanca (Rumunija)

Slobodna zona Pirot

Predstavnici Luke Bar

Nenad Davidović/Luka Novi Sad

Milan Stefanović/Klaster transporta i logistike Vojvodine

Brodarstvo- Dunavska transportna logostika Beograd-Novi Sad

Sanja Djurišić, generalni direktor /Luka DunavAD Pančevo,

Slavica Petrović/savetnik u PK Beograd za saobraćaj

Kompanija “Gebrude Weiss” Dobanovci

Radisav Čučulanović/predsednik opštine Kladovo

Lazar Kovačević/Panama logostics sevice

DOO Panšped Novi Sad

Milica Vračević/Almamons Novi Sad

Agencija za upravljanje lukom Beograd

15:00-16:00 Pauza za ručak

II dan, 19.10.2016. (sreda), Velika sala Skupštine AP Vojvodine

Panel VI

11:00

Nove tehnologije – velika šansa Srbije

Moderator Prof.dr Branko Kovačević/Elektrotehnički fakultet Beograd

Prof.dr Gordana Danilović Grković/Poslovno tehnološki inkubator tehničkih nauka Beograd

Prof.dr Petar Petrović/Mašinski fakultet Beograd

Prof.dr Zoran Jovanović/dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu

Prof.dr Dragan Janković/dekan Elektronskog fakulteta u Nišu

Prof.dr Ilija Ćosić/FTN Novi Sad

Prof.dr Vojin Šenk/FTN Novi Sad

Milan Šolaja/Vojvodjanski IKT Klaster

Prof.dr Mladen Vojnović/rektor Univerziteta Singidunum

Prof.dr Dragan Domazet/Univerzitet Metropoliten

Panel VII

13:00

Izazovi EU i budućnost Zapadnog Balkana

Moderator Ivan Jakovčić/Hrvatski zastupnik u Evropskom Parlamentu

Aleksandra Joksimović/Centar za spoljnu politiku

Dr Aleksandra Tomić/Narodna Skupština Republike Srbije

Aleksandar Popov/Centar za regionalizam Novi Sad

Besim Spahić/analitičar i publicista Sarajevo

Darja Ramljak/Direkcija za evropske integracije BiH

Panel VIII

14:00

Zdravstvo, mesto i uloga u jačanju prosperiteta

Moderator Prof.dr Zorica Vujić/dekan Farmaceutskog fakulteta Beograd i Doc.dr. Zoran Gojković/Pokrajinski sekretar za zdravstvo

Berislav Vekić/državni sekretar u Ministarstvu zdravlja

15:00-16:00 Pauza za ručak
Panel IX

16:00

Dunavska strategija i mladi

Moderator Boris Malagurski

II dan, 19.10.2016. (sreda) Sala PK Vojvodine-Novosadski sajam

Panel X

11:00

Agroindustrija, ruralni razvoj, agrarno preduzetništvo, organska proizvodnja

Moderator dr Gordana Radović/direktor „Dnevnik-Poljoprivrednik“Novi Sad

mr Vuk Radojević/Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

prof. dr Zoran Keserović/Poljoprivredni fakultet Novi Sad

prof. dr Drago Cvijanović/Fakultet za turizam i hotelijerstvo, Vrnjačka Banja

dr Miloš Milovanović/koordinator FAO i EBRD projekata u Srbiji

Jovan Popović/direktor „Global Seed“, Novi Sad

Dejan Dokmanov/direktor sirovinskog sektora „Dijamant“, Zrenjanin

Jovo Ćato/direktor Srednje poljoprivredne škole u Somboru

Aranka Hornjak Mijić/vlasnica Dida Hornjakovog salaša kod Sombora

Panel XI

13:00-14:00

Turizam i kultura, mostovi koji ulepšavaju Region,povezuju i oplemenjuju ljude

Moderator: doc.dr Jelena Gajić/Univerzitet “Singidunum”

Pavle Počuč/zamenik Pokrajinskog skretara za privredu i turizam

dr Nebojša Kuzmanović/zamenik Pokrajinskog sekretara za kulturu i informisanje

Prof.dr Jovan Popesku/Univerzitet Singidunum

Dr Nataša Pavlović/Turistička organizacija Vojvodine

Branislav Knežević/Turistička organizacija Grada Novog Sada

Pavle Surovi/direktor Kulturnog centar Kisač

Pero Zubac/pesnik i književnik

Ljubomir Šujeranović/Turistička organizacija Kladovo

MIleta Adžić/hotel “Aquastar Danube”Kladovo

14:00-15:00 Koktel

Четврти Дунавски бизнис форум 7-9.10 у Новом Саду

ТЕМА-КОНКУРЕНТНОСТ И ОДРЖИВИ РАЗВОЈ

Четврти међународни научно-стручни скуп под називом „Дунавски бизнис форум“ одржан је 7-9.октобра 2015. године у Новом Саду, са основном темом-.конкурентност и одрживи развој.

Поред тога, кључне теме којима су се бавили учесници из Региона Подунавља су идеја и реализација Дунавске стратегије, дипломатија у служби привредног повезивања Дунавског региона,бизнис и предузетништво, значај и утицај медија, аграрни сектор Дунавског региона и друге.

Циљ Форума је да укаже на потребе и начина постизања конкурентности малих и средњих предузећа као основних носилаца привредног развоја кроз њихов одрживи развој, имајући у виду иновативност, образовање, људске ресурсе и енергетску ефикасност.

Отварајући конференцију председник Организационог одбора Форума проф.др Радован Пејановић је истакао: „Наредна три дана ће се говорити о низу значајних тема везаних за 14 земаља Дунавског слива, од економије, културе и привреде до образовања. Он је истакао да пројекат Дунавске стратегије омогућава свим чланицамаа да лакше дођу до средстава из фондова Европске Уније, а Дунавски бизнис форум даје добар преглед и економског и привредног стања у региону.

Отварајући овај скуп у ректорату новосадског Универзитета, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин је нагласио да су Нови Сад и Војводина домаћини једне од најзначајнијих конференција посвећених економији у региону.

„Дунавски бизнис форум за циљ има да унапреди економске капацитете Војводине и Србије са капацитетима држава у окружењу и да преглед економског и привредног стања у Дунавској регији-прецизирао је Васин.

Учесници скупа су упознати са чињеницом да је, како рече, Војводина економски најразвијенији део Србије и да је више од 90 одсто пројеката прекограничне сарадње остварено управо у Војводини.

На отварању Форума на тему „Дунавска стратегија-од идеје до реализације“ говорили су и Kurt Puschinger, координатор „Приоритета 10“ Дунавске стратегије, Marian Wrba, координатор Дунавске стратегије из Аустрије и проф,.др Бранко Ковачевић са Електротехничког факултета у Београду.

Иначе, Дунавски бизнис форум својим садржајима- са девет панела и конфереција, те доделеом признања, испунио је три дана рада, а предавања су одржавана у сали Скупштине АП Војводионе и Ректорату новосадског Универзитета .

Посебна вредност Дунавског бизнис форума ове године било је укључење путем видео линка проф.др Jaffriya D.Sacha,једног од најпознатијих економиста са Универзитета Колумбија у САД.

Организатори и домаћини четвртог Дунавског бизнис форума су Медиа Инвент, Универзитет Нови Сад, БСЦ-Информативни центар за пословну стандардизацију и сертификацију и Институт европских региона из Салзбурга, под поковитељством Покрајинске владе.

Program četvrtog Dunavskog biznis foruma

DUNAVSKI BIZNIS FORUM- KONKURENTNOST I ODRŽIVI RAZVOJ

I dan 2015-10-07 (sreda)

Amfiteatar rektorata Univerziteta u Novom Sadu

9:30 – 10:00 Registracija učesnika
I Plenarna sednica10:00 – 11:00 Dunavska strategija – od ideje do realizacije Pozdravna reč domaćina, rektora Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Dušana NikolićaMiroslav Vasin, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova

 • Moderator: Prof. dr Radovan Pejanović, Univerzitet u Novom Sadu

Uvodno izlaganje: gđa. Sanja Knežević, koordinator za Dunavsku strategiju u okviru Kancelarije nacionalnog koordinatora

 • Kurt Puchinger, koordinator “Prioriteta 10” Dunavske strategije
 • Vladimir Krulj, savetnik Ministarke za evropske integracije
 • Marian Wrba, koordinator Dunavske strategije, Austrija
 • dr Branko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu
PANEL I11:00 – 13:00 Diplomatija u službi privrednog povezivanja i razvoja Dunavskog regiona

 • Moderator: dr Zoran Milivojević,
 • Nj. E. Danijel Banu, Ambasador Rumunije u Srbiji
 • Goran Markotić, veleposlanik Hrvatske u Srbiji
 • gđa. Natalia Bejenar, Ministarstvo ekonomije, Moldavija
 • Igor Vinokurov, savetnik za ekonomska pitanja ambasade Ukrajine u Srbiji
 • gđa. Helena Mravikova, predstavnica ambasade Slovačke u Srbiji
 • predstavnici ambasada: Nemačke, Hrvatske, Austrije, Slovačke, Češke i Bugarske
 • dr Emina Kečo, Fakultet političkih nauka Sarajevu
 • dr Vidoje Vujić, predsednik Županijske komore Rijeka
 • dr Nebojša Majstorović, prodekan za međunarodnu saradnju i nauku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu
 • predstavnici komorskog sistema Srbije
13:00 – 14:00 Pauza za ručak
PANEL II14:00 – 16:00 Konkurentnost i održivi razvoj KOR 2015

 • Uvodno izlaganje: MSc. Marija Vujaković, direktor BSC
 • Video konferencija: Prof. dr Jeffrey D. Sachs, Univerzitet Kolumbija, SAD
 • Moderator: Prof. dr Dragutin Stanivuković, Novi Sad
 • dr Radovan Pejanović, agroekonomija
 • dr Mirjana Martinov Cvejin, javno zdravlje
 • dr Božo Dalmacija, upravljanje vodama
 • dr Lazar Lazić, globalne klimatske promene
 • dr Peter Novak, zamenik Predsednika Naučnog saveta Evropske agencije za životnu okolinu, Kopenhagen
 • Gđa. Natalija Popović, direktorka za strategiju i održivi razvoj „Hemofarm“ Vršac
16.00-17.00 Dodela priznanja Dunavski cvet i Lider konkurentnosti i održivog razvoja
17.00-17.30 Pauza za kafu
Radovi17:30 – 19:00 Konkurentnost i održivi razvoj

 • Moderatori: doc. dr Mirjana Kranjac, FTN Novi Sad

MSc. Marija Vujaković, BSC Centar

II dan 2015-10-08(četvrtak)

Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine u Novom Sadu

PANEL III10:00 – 12:00 Dunav: Energetska okosnica Evrope

 • Moderator: g. Tomislav Mićović, Udruženje naftnih kompanija Srbije –UNKS
 • dr Dušan Gvozdenac, Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad
 • dr Milan Martinov, Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad
 • Mihajlo Đurović, direktor Direkcije za bunkerisanje brodova u NIS-u
 • Stanka Leskovac, analitičar NIS-a
 • Vojislav Milijić, Nacionalna asocijacija za biomasu
12:00 – 12:15 Pauza za kafu
PANEL IV12:15 – 14:00 Preduzetništvo, izvorište i osnov prosperiteta

 • Moderator: g. Stanko Krstin, predsednik Unije poslodavaca Vojvodine
 • gđa. Ksenija Vlaović, ambasadorka ženskog preduzetništva za Srbiju, izvršna direktorka štamparije ‘’Futura’’ Petrovaradin
 • Nikola Pavičić, počasni predsednik ‘’Tarkett’’ Bačka Palanka,
 • Spasoje Jakovljević, direktor “Jugoalat”Novi Sad
 • Slavenko Grgurević, direktor Unije poslodavaca Srbije, Institut ekonomskih nauka Beograd
 • Carmine Tarallo, izvršni direktor ‘’Elektroremont’’ Subotica
 • Radojica Mojsijev, Konsultantska kuća ‘’Mojsijev’’ Vršac
 • Jovan Beara, predsednik Udruženja vlasnika računovodstvenih agencija Novi Sad
 • Zoran Pekez, menadžer Metal klastera Vojvodine
 • gđa. Ljiljana Lainović, direktor MIT,Novi Sad
14:00 – 15:00 Ručak
PANEL V15:00 – 17:00 Biznis i prosperitet

 • Moderator: g. Miloš Tanasković, novinar RTS
 • dr.Dragan Lončar, Upravljanje rizicima
 • dr.Branko Maričić,Marketing u funkciji prosperiteta
 • dr.Hasan Hanić Nova uloga banaka u ostvarivanju prosperitetnih ciljeva
 • Zvezdan Horvat, Institute Isaac Adizes, SAD
 • Sanja Popović Pantić predsednica Udruženja poslovnih žena-Uloga žene preduzetnice u vremenu ekonomske krize.
 • Milorad Olić, autor knjige Praktikum za Vladu
 • Petrašin Jakovljević, direktor “Metalca” Gornji Milanovac
 • Branislav Baćović, director Transport špediter-a
 • Boban Petković, vlasnik lanca hotela Astoria
 • Dodela priznanja Dunavski kapetan
PANEL VI17:00 – 19:00 Mediji i njihov uticaj na izgradnju svesti o značaju povezivanja ljudi, ideja i tržišta

 • Moderator: g. Dinko Gruhonjić, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV)
 • Srđan Mihajlović, generalni direktor, Radiotelevizija Vojvodine, Novi Sad
 • Gabor Bodiš, bivši direktor Televizije Dunai, Budimpešta
 • Jugoslav Ćosić, direktor programa, TV N1, Beograd
 • Igor Božić, izvršni producent, TV N1, Beograd
 • Marta Varju, glavna urednica, Magyar Szo, Novi Sad
 • Besim Spahić, novinar
 • Zoran Radić, vlasnik Nina Medije
 • Faik Ispahiu, izvršni direktor Internews, Priština
 • Albulena Sadiku, BIRN Kosova, Priština
 • Ivan Cvejić, glavni urednik, Novinska agencija Beta

II dan 2015-10-08(četvrtak)

Svečana sala RektorataUniverziteta u Novom Sadu

Radovi10:00 – 12:00 Konkurentnost i održivi razvoj

 • Moderatori: doc. dr Mirjana Kranjac, FTN Novi Sad

MSc. Marija Vujaković, BSC Centar

12:00 – 12:15 Pauza za kafu
PANEL VII12:15 – 14:00 Nova javna uprava i projekti budućnosti

 • Moderator: Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave
 • Miloš Vučević, gradonačelnik Grada domaćina – Novi Sad
 • Alexandru Danaila Zaharia, zamenik gradonačelnika Braile, Rumunija
 • Živorad Smiljanić, predsednik Opštine Apatin
 • Pavel Marčok, predsednik Opštine Bački Petrovac
 • Dragan Stašević, predsednik Opštine Bač
 • Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina
 • predstavnik Opstine Srbobran
 • Nenad Čolović – autor projekta Koridor Istok
14:00 – 15:00 Ručak
PANEL VIII15:00 – 17:00 Nove tehnologije, nove mogućnosti i poslovi budućnosti

 • Moderator: Prof. dr Dejan Ilić, profesor Univerziteta u Gracu
 • dr Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu
 • Milica Pavkov-Hrvojević, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu
 • Milan Šolaja, menadžer Vojvodina ICT klastera
 • Prof Đordje Janaćkovic, dekan Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu
 • dr Rade Doroslovački, dekan Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu
 • dr Vladimir Crnojević – direktor centra Biosens
PANEL IX17:00 – 19:00 Dunavska strategija i mladi: Ostati u Srbiji i uspeti

 • Moderator: Boris Malagurski, srpsko-kanadski filmski režiser, producent, scenarista, TV voditelj i aktivista
19:15 Dodela priznanja: Lider konkurentnosti i održivog razvoja – KOR 2015Koktel

III dan 2015-10-09(petak)

Svečana sala rektorata Univerziteta u Novom Sadu

PANEL X – 109:00 – 11:00 Agrar Dunavskog regiona – Modeli udruživanja – zadrugarstvoKonkurentnost i regionalno povezivanje

 • Moderator: mr Mirela Mitrić, RTV
 • Peter Vrisk, predsednik Zadružnog Saveza Slovenije
 • Adam Rendulić, predsednik Hrvatskog poljoprivrednog Zadružnog Saveza
 • Slavko Dobrilović, predsednik Zadružnog Saveza Bosne i Hercegovine.
 • Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog Saveza Srbije
 • Radislav Jovanov, predesdnik Zadružnog Saveza Vojvodine
 • mr Jelena Nestorov Bizonj, generalni sekretar ZSV
 • dr Dragan Ilic, ekonomski analiticar
 • Predrag Đurović, predsednik UO „Žitopromet“ Senta
 • Goran Ivanović, DDOR Novi Sad
11:00 – 11:15 Pauza za kafu
PANEL X-211:15 – 13:00 Agrar Dunavskog regiona – Voćarstvo, konkurentnost i persepektive razvoja

 • Moderator: gđa. Vesna Jovanović, Predsednik društva agrarnih novinara, RTV
 • gđa. Kolinda Hrehorović, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i sumarstva
 • Branislav Bogaroški, Pokrajinski sekretar za poljoprivredu APV
 • dr Zoran Keserović, Poljoprivredni Fakultet Novi Sad predsednik Udruženja voćara Vojvodine,
 • Dragoja Dojčinović, predsednik Udruženje voćara Republike Srpske
 • Milutin Misimović, Udruženje voćara Republike Srpske
 • Nikola Vukota, Udruženje voćara Republike Srpske
 • Krunoslav Dugalić,Poljoprivredni Institut Osijek
 • Boris Bošnjak, direktor proizvodnje kompanije Atos Fructum,Mala Remeta
 • Zvonko Hnatko, upravnik Voćnjaka u Moroviću, ZZ “Graničar”
 • Ivan Tomić, ZZ “Voćar”, Slankamen
13:00 – 13:15 Pauza za kafu
PANEL X-313:15 – 15:00 Agrar Dunavskog regiona – Vinogradarstvo i vinarstvo –konkurentnost i persepektive razvoja

 • Moderator: gđa. Vesna Jovanović, predsednica Društva agrarnih novinara, RTV
 • Darko Jakšić, Ministarstvo poljoprivrede, rukovodilac sektora za vinogradarstvo
 • dr Dragoslav Ivanišević, Poljoprivredni Fakultet, Novi Sad
 • Gabriele Di Gaspero, Udrženje vinara izUdine, Italija
 • dr Slobodan Jović, Poljoprivredni fakultet, Zemun
 • dr Gordana Radović, direktor novinsko izdanje Dnevnik “Poljoprivrednik“
 • Sava Jojić, Vino sa geografskim poreklom oznake “Bermet”, predstavnik Vinarija “Mačak”
 • Miroslav Kovačević, Vino sa geografskim poreklom oznake “Srem-Fruška gora”, predstavnik Vinarija Kovačević
 • Aleksandar Stojaković, Vino sa geografskim poreklom oznake “Beograd”
15:00 – 16:00 Ručak
16:00 – 17:00 Okrugli sto: Zaključci i preporuke Dunavskog biznis foruma 2015
17:00 – 19:00 Dodela nagrada

 

ПРОГРАМ Трећег Дунав Бизнис Форума

Програм Трећег Дунавског Бизнис Форума је осмишљен тако да у три дана за које су предвиђене три пленарне седнице и 6 панела окупи учеснике из области привреде, науке, културе, политике и дипломатије, које Дунав природно повезује, уз значајну подршку домаћих и страних медија који ће омогућити да се регион промовише као пожељно место за инвестиције.

Првог дана се кроз пленарну седницу представља Дунавска стратегија, која као нови концепт политике Европске уније доприноси унапређењу сарадње земаља Подунавског слива. Потом је предвиђена свечана додела признања ,,Дунавски цвет” за посебна достигнућа у регионалном развоју Подунавских земаља, како у домену јавне политике тако и бизниса и културе. У првом панелу ће се говорити о одрживом развоју, где ће се главни акцента ставити на енергетику, водне ресурсе и зелену индустрију. Други панел биће посвећен бизнису у функцији просперитета, где индустрија и коморски систем води главну реч.

Пленарна седница другог дана је резервисана за агробизнис и за то како земље региона могу да побољшају своју сарадњу у агробизнису. После седнице следи панел чија ће тема бити Дунав и интермодални транспорт, што је кључна тема региона. Представници лука, железница, царина и других актера ће дискутовати о горућим питањима. Након тог панела на ред долази посебно значајна тема како садашњости, тако и будућности, а то је представљање жена лидера у бизнису.

Трећи дан Дунавског Бизнис Форума је предвиђен да кроз пленарну седницу која носи назив Развој друштва знања пружи платформу за разговор о новим технологијама, иновативности и креативности, а све у циљу стварања нових радних места, након чега следи панел који се идеално надовезује говорећи о младим лидерима, оспособљавању и запошљавању. Наведене теме које ће бити обрађене последњег дана Форума представљају једну од најбитнијих ставки за будућност свих земаља региона.

Током целог Дунавског Бизнис Форума је планиран паралени програм постерских презентација где челни људи општина, градова и компанија имају прилику да представе своје инвестиционе пројекте и друге потенцијале.

ПРОГРАМ

I дан – понедељак, 27. октобар 2014, Београд, Hotel Crowne Plaza

10:00 Пријава и коктел добродошлице
11:15 VIP Салон, Прес конференција
12:00 Свечана Пленарна седница
ДУНАВСКА СТРАТЕГИЈА – ПОЗИТИВНА ИСКУСТВА И ОЧЕКИВАЊА
“Дунавски цвет”, свечана додела признања
14:00 Ручак, контакти, дружење
Паралелни програм: Постерска презентација пројеката градова и општина
15:00- 16:45 I панел ОДРЖИВИ РАЗВОЈ: ЕНЕРГЕТИКА, ВОДНИ РЕСУРСИ И ЗЕЛЕНА ИНДУСТРИЈА
16:45-17:00 Пауза
17:00-18:45 II панел БИЗНИС У ФУНКЦИЈИ ПРОСПЕРИТЕТА
19.00-20.00 “Дунавски капетан”, свечана додела признања и коктел

II дан – уторак, 28. октобар 2014, Ректорат Универзитета у Новом Саду

10:00 Пријава
11:00-13:00 Пленарна седница
САРАДЊА РЕГИОНА У АГРОБИЗНИСУ
13:00-14:00 Коктел ручак
14:00-15:30 III панел ДУНАВ И ИНТЕРМОДАЛНИ ТРАНСПОРТ
15:30-16:30 IV панел ЖЕНЕ ЛИДЕРИ У БИЗНИСУ

III дан – среда, 29. октобар 2014, Ректорат Универзитета у Новом Саду

10:00 Пријава
11:00 Пленарна седница
РАЗВОЈ ДРУШТВА ЗНАЊА
12:00-13:45 V панел МЛАДИ ЛИДЕРИ, ОСПОСОБЉАВАЊЕ И ЗАПОШЉАВАЊЕ
13:45-14:00 Пауза
14:15-15:45 VI панел НОВЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ, ИНОВАТИВНОСТ, КРЕАТИВНОСТ – НОВА РАДНА МЕСТА
15:45-16:15 Коктел

Програм Трећег Дунавског Бизнис Форума можете преузети и овде.

О признању “Дунавски цвет”

Признање ”Дунавски цвет” се додељује истакнутим институцијама и појединцима који су својим радом, залагањем и стваралаштвом допринели развоју Дунавског региона, Дунавске стратегије и промоцији њених вредности. Статуета “Дунавски цвет” је рад академског сликара Миливоја Унковића.

НАГРАДЕ 7.ДБФ 13. И 14.НОВЕМБРА 2018. У НОВОМ САДУ

„ДУНАВСКИ ЦВЕТ“

1.Здравко Почивалшек,министар за господарски развиој и технологију Р.Словеније

2.Емир Кустурица,режисер, писац и уметник

3.Др Мирослав Весковић,координатор за научну подршку у оквиру Дунавске стратегије у Бриселу

4.Др Светлана Ценић, Регионални пословни клуб Бизнис Плус Сарајево

5.Драгица Ристић, директорица Привредне коморе Републике Српске

6.Јавор Радованковић, истакнути привредник из Темишвара ( Румунија)

7. Компанија „АС ГРОУП“,Тешањ,директор Самир Ибрић

8.ЈП „Путеви Републике Српске“,в.д. директора Ненад Нешић

9.Mр Срђан Огњановић,директор Математичке гимназије у Београду

10.Драган Милић,председник општине Велико Градиште

11.Тонино Пицула, посланик Европског парламента

12.Тања Фајон, посланица Европског парламента

„ЛИДЕР ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА ПОДУНАВЉА“

Изудин Ахметлић, Хифа Oил Групација ,Тешањ (БиХ)

Јован Димкић,директор Холдинга  РMHК „Трепча“Звечан

Срђан Вуловић,директор ЈП  „Ибар-ХЕ Газиводе“ Зубин Поток

Милорад Симић,начелник општине Дервента

-Етно село „Врдничка кула“,власник Милинко Цицмил

-Поглед телекомуникације,власник проф.др Братислав Бата Миловановић

-Горан Јанковић,власник компаније „ИНМОЛД“ доо, Пожега

– Joan Sandy,PAB (Rumunija)

 „ЗЛАТНИ КЉУЧ ПОДУНАВЉА“

1.Милан Бандић,градоначелник Град Загреба

2.Општина Тешањ (БиХ), Суад Хускић,начелник

-Град Копар,жупан Борис Попович

-Град Вршац,градоначелница Драгана Митровић

-Dan Diaconu,zamenik gradonačelnika Temišvara (Rumunija)

„ДУНАВСКА ПОВЕЉА“

1.Мирољуб Алексић, председник АЛКО ГРУПЕ

2.Др Златибор Лончар, министар здравља Србије

3. Мартин Братанич, Развојна агенција Посавје

4.Херцеговачко.-неретвански кантон  Федерације БиХ

5.Марта Такач, ген.директорка ЈП „Војводинашуме

6.Град Бијељина,градоначелник Мићо Мићић

7.Мухамед Рамовић, градоначелник Града Горажде

8.Град Лесковац, градоначелник др Горан Цветановић

9.Др Срђан Лалић,декан Економског факултета Брчко

10.Владимир Пандуров, ЕУ пројекти

11.Властимир Голубовић,предсједник Привредне коморе Црне Горе

12.Др Христос Алексопоулос,директор Високе медицинске школе струковних студија у Ћуприји

13.Др Исмар Алагић,директор Развојне агенције у Тешњу (БиХ)

14.Златко Јелић,министар за привреду Зеничко-добојског кантона Федерације БиХ

15.Ал Џазира Сарајево, генерални директор Тарик Ђођић

ФИГУРА„БЕЛИ АНЂЕО“

1.Гордана Даниловић Грковић Београд, директор  Пословно технолошког инкубатора техничких факултета Београд

2.Јадранка Јевтовић, предузеће „Артос“ Косјерић (Србија)

3.Јована Симановић,заменик директора Сектора за фармакоекономију РФЗО

4.Марија Филиповић Ожеговић, управитељ Фондације „Темпус“Београд

5.Тадеја Хочевар ,адвокатица из Загреба

 

ПРИЗНАЊА ШЕСТОГ ДУНАВСКОГ БИЗНИС ФОРУМА

Поред „ДУНАВСКОГ ЦВЕТА“, на пленарној седници, додељена су и друга признања 6.Дунавског бизнис форума и то:

„ЗЛАТНИ КЉУЧ ПОДУНАВЉА“, који је додељен Граду Требињу,Граду Бањалука и Граду Сарајеву.

Признање „ЗЛАТНИ МОСТ“ за регионалну сарадњу, отворене градове припало је следећим лауреатима: Град Осијек , Град Сомбор, Град Суботица, Град Пожаревац, Жупанија Караш-Северин (Румунија), Расим Љајић, потпредседник Владе и министар трговине у Влади Србије, Град Лозница и Град Зворник.

За Привредну /Господарску комору Федерације БиХ, Универзитет Сингидунум, Зеничко-Добојски кантон Федерације БиХ, Академију уметности Нови Сад и Joachimа Ecklа, слободног уметник из Беча уручена је Повеља „ДУНАВСКИ КАПЕТАН“.

Признања за допринос афирмацији женског предузетништва и запошљавање младих „БЕЛИ АНЂЕО“ припала су: Др Сањи Поповић-Пантић, Институт Михајло Пупин и Јасминки Бјелетић, директорки „Апотека“ Београд.

На панелу „Бизнис и просперитет“ додељена су признања „ЛИДЕР ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА ПОДУНАВЉА. Овогодишњи добитници су:

МИНД МГ Групација Мркоњић Град

Ваљевска пивара

Бимал д..д. Брчко

ЈКП „Наиссус“ Ниш

Град Зрењанин

Витинка Ад Козлук

Компанмија „Први Партизан“ Ужице

Регионална развојна агенција „ПАНОНРЕГ“ Суботица

Потенс перфорација доо Пожега

Банка Поштанска штедионица Београд

Предузеће „Артос „ Косјерић

ПРИЗНАЊА ЧЕТВРТОГ ДУНАВСКОГ БИЗНИС ФОРУМА

 

„ДУНАВСКИ ЦВЕТ“

1 АД.Аеродром Никола Тесла Београд

2.Проф.др сц Видоје Вујић, председник ХГК-Жупанијска комора Ријека

3.Freјk Janmat, šef Sektora za evropske integracije Dеlegacije EU u Srbiji

4.Даниел Бану, амбасадор Румуније у Србији

5.Елдар Хасанов, амбасадор Азербејџана у Србији

6.Др.Ангел Димитров, амбасадор Бугарске у Србији

7.Ненад Чоловић, аутор пројекта Коридор „Исток“

8.Siemund Muler, direktor GIZ-a za Srbiju

9.Јавни сервис РТВ Војводина

10.Проф.др Емина Кечо, ФПН Сарајево

ЛИДЕР КОНКУРЕНТНОСТИ И ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА У РЕГИОНУ ПОДУНАВЉА“

Трајал Корпорација Крушевац

Општина Апатин, др Живорад Смиљанић

Хемофарм AД, Вршац

Импол Севал Севојно

АутоЧачак-Чачак

Тrace Group Hold PLC , Бугарска

Часопис „DIMENZIE“,Роберт Матејовић, Словачка

Нинамедиа, Нови Сад

Зоран Пекез, Војводина Метал Кластер

Југоалат Нови Сад, Спасоје Јаковљевић

МИТ-Медицински инстурменти и технологија доо –Љиљана Лаиновић

Металац АД Горњи Милановац

Транспортшпед Београд, Бранислав Баћовић

Факултет техничких наука Нови Сад

Бекто Прециза Горажде

Гас Инвест а.д. Београд

Агрохерц Чапљина, БиХ

Кончар Електроиндустрија Загреб

„ЗЛАТНИ КЉУЧ“

Општина Чајетина, председник Милан Стаматовић

Општина Горажде, начелник Мухамед Рамовић

Град Бијељина, градоначелник Мићо Мићић

Град Браила, Румунија

Град Салзбург, Аустрија

Град Ријека, Хрватска

 

„ДУНАВСКИ КАПЕТАН“-Најбољи национални бизнис

Електропривреда Србије

Превент Групација,БиХ

Шкода ауто, Чешка

Агрокор Концерн, Хрватска

Компанија „Импол“ д.д. Словенска Бистрица, Словенија

Компанија „RB spol“. s.r.o. Slovačka

Компанија „Voli Trade“, Crna Gora

Неки од добитника за 2012 и 2013. годину су:

 • Јоханес Хан, ЕУ Комесар
 • Мајкл Давенпорт, ЕУ Делегација у Србији
 • др Кирил Кравченко, Генерални директор, НИС Србија
 • Иво Гонер, Савет Дунавских градова и регија, градоначелник Улма, Немачка
 • Банаи Габор, Бац-Кискун Регија, Председник, Мађарска
 • Аница Мацка Доидер, Парламент, Аустрија
 • Зекеријах Смајић, Босна и Херцеговина
 • Красимир Кирилов, Председник, Привредна комора Бугарске

Почаствовани смо да можемо да представимо неке од номинација за 2014:

 • Маестро Зубин Мехта, диригент
 • др Сорин Фрунзаверде, Предсендик Карас Северин Региона, Румунија
 • Проф. др Франз Сцхаусбергер, Институт европских регија
 • Др Курт Пуцхингер, Европска стратегија за дунавски регион
 • Хидроелектране Ђердап
 • Компанија Телеком
 • Др Ханс-Петер Хердлитсцхка, Министарство финансија и економије Баден-Виртемберг
 • Миша Лукић, Председник УО, Публицис Гроуп, Србија
 • Њ.Е. Франц Бут, амбасадор Републике Словеније у Републици Србији

Већ 14 година се у склопу пројекта „Пут ка врху“ најуспешнијим појединцима, привредницима и институцијама у Србији додељује се награда „Капетан Миша Анастасијевић“. Од ове године, најбољим представницима националног бизниса земаља Подунавља биће уручено новоустановљено признање „Дунавски капетан“, Неки од номинованих за добијање награде „Дунавски капетан“ су:

 • Valeriu Nicolae Lonescu, генерални директор, Лука Констанца
 • Томислав Гризељ, власник предузеца „Гризељ д.д.“
 • Компанија М:тел, Црна Гора

Истовремено, признање“ЗЛАТНИ МОСТ”, рад уметнка Љубише Манчића из Београда припало је:

 • ДР ЖИВОРАД СМИЉАНИЋ,председнику општине Апатин- За развој локалне самоуправе
 • ГРАДУ ВУКОВАРУ- За отвореност и толеранцију
 • ОПШТИНИ ГОЛУБАЦ- За најбољи пројекат
 • ГРАДУ ТЕМИШВАРУ- За прекограничну сарадњу

Партнери, Медијски покровитељи, Покровитељи, Спонзори