ПОСЛОВНЕ ПОРУКЕ ИЗ ВИМИНАЦИЈУМА-СА ИЗВОРА ИСТОРИЈЕ

Због неповољне епидемиолошке ситуације, Девети “Дунавски бизнис форум” /29.октобра 2020.године/ није окупио велики број представника јавног и приватног сектора, универзитета и компанија које послују у јединственој територијалној мрежи у сливу реке Дунав, као протеклих година.

Ипак, бирани професори, доктори, привредници и научници из Србије, али и Црне Горе и Босне и Херцеговине, окупљени у Археолошком парку Виминацијум у Костолцу, упутили су јаке пословне поруке сарадње земаља Подунавља и даљег пута ка европским интеграцијама.

Поздравне речи на отварању 9.ДБФ, којим је модерирао проф.др Радован Пејановић, председник Програмског савета, упутио је др Миомир Кораћ, директор Археолошког института Београд и руководилац Научног пројекта Виминацијум, а потом су се обратили и Милош Ненезић, председник Скупштине Привредне коморе Србије и председник Уније послодаваца Србије и Предраг Мијатовић председник Скупштине града Пожаревца.

Истакавши да му је задовољство и част да су се на овом форуму скупили људи који хоће да направе нешто више, др Миомир Кораћ је подржао свих 14 земаља, које су у сливу Дунава и желе да од једног простора Дунава, који је већ био пре њих, скоро 10.000 година, главни простор одакле су се рачвале цивилизације, учине нешто више.

Председник Скупштине Привредне коморе Србије и Уније послодаваца Србије Милош Ненезић је истакао да је нови концепт регионалне сарадње који је материјализован кроз Дунавску стратегију, препознат као стваралачка могућност за додатно промовисање Србије као најповољније дестинације за страна улагања.

-То чинимо пуних девет година на Дунавском бизнис форуму, на коме привредници износе своја искуства и предлажу одређене смернице и закључке, како би имплементација допринела изградњи амбијента у коме се квалитетније живи, закључио је Ненезић.

-Током деведесетих година прошлог века, а и раније, овај део Балкана је на тежи начин научио да светски прогрес не чека никога, па би ваљало да једном ту лекцију научимо. Ви ту лекцију, између осталих, данас предајете у Виминацијуму, а на нама из локалних самоуправа и држава је да све то пренесемо грађанима, како би им се квалитет живота унапредио, рекао је Предраг Мијатовић, председник Скупштине Града Пожаревца. Он се овом приликом захвалио челним људима Дунавског бизнис форума на добијеној “Дунавској повељи”, која како је рекао, поред части обавезује да будемо још бољи и ефикаснији као локална самоуправа.

У радном делу овог регионалног скупа истакнуто је да је најважнији задатак Форума промоција Дунавске стратегије и утицај бизниса на њену имплементацију.

На крају Форума, уз свечану вечеру и звуке оркестра “Златне струне” из Пожаревца, додељена су и признања 9.Дунавског бизнис форума, које су уручили: проф.др Радован Пејановић, проф.др Бранко Ковачевић, Андреа Бркић из Уније послодаваца Србије и Владо Маркановић, извршни директор 9.ДБФ.

Дунавски цвет” примио је др Марко Шантић, председник Господарске коморе Федерације БиХ из Мостара,

као и изасланик Златана Клокића, министра за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске,

док је “Златни кључ” уручен Зорану Стевановићу, градоначелнику Зворника /Република Српска,БиХ/.

Међу “Лидерима одрживог развоја Подунавља” препознали су се:

  • Бранко Басар, прокуриста ДМ Дрогерие маркт доо
  • Проф.др Ратко Ристић, декан Шумарског факултета у Београду
  • Универзитет Сингидунум, проф.др Јелена Миловановић, продекан за животну средину и одрживи развој
  • Миодраг Лазаревић, власник “Рапид Инвеста” Нови Сад
  • ЈП Аутоцесте Федерације БиХ, ген.директор Аднан Терзић,
  • Братислав Ћирковић,председник Ловачког савеза Србије
  • Драган Илић, власник кабловске компаније “Јотел” Ниш.
  • Проф.др Новак Јауковић са ЕТФ Универзитета Црне Горе,

Богатији од ове конференције за “Дунавску повељу” су:

  • Град Пожаревац, Саша Павловић
  • проф.др Милан Радуновић, Енергетски систем Интегратор,
  • Удружење “Корени”, Милан Гутић и
  • Новица Савић, шеф Дописништва РТС у Пожаревцу,

Уручено је и заостало признање-Статуета “Капетан Миша Анастасијевић”Јасмини Палуровић, градоначелници Крушевца, јер је додела националне награде на нивоу Србије, која носи име чувеног српског трговца и добротвора из 19.века, обављена 25.септембра, такође у Виминацијуму.