НА ДОДЕЛИ ПРИЗНАЊА-И СТАРО И МЛАДО

Да и мала места могу да буду велика у гостопримству и организацији на најлепши начин показала је општина Жагубица у Браничеву, у хомољском крају, приликом доделе признања „Капетан Миша Анастасијевић“ 30.марта 2017.године.

Љубазни домаћини, који су ову традиционалну  манифестацију претворили у културну и друштвену свечаност, не само да су испунили дворану Културно-просветног  центра „Јован Шербановић“, него су посетиоци стајали у двоструким редовима, што значи да је близу 500 Жагубичана увеличало овај друштвени догађај. Учитељи и наставици довели су и децу из школа, а само у програму  наступило је око 70 чланова КУД „Хомоље“ и ОШ „Моша Пијаде“.

Скуп су најавили професор музике Данило Анђелковић са виолином, који се из Кнез Михајлове у Београду накратко преселио у Жагубицу представљајући нову професију-свирач на јавним местима и Хор основне школе химном „Боже правде“.

Награђене привреднике и ствараоце из Браничева и Подунавља, њихове пријатеље, медије и госте  поздравили су начелник Браничевског округа Александар Ђокић и председник општине Жагубица Сафет Павловић. Он је истакао да је лепо и корисно што су наставници довели ученике на ову свечаност, јер и међу њима расту нови успешни привредници, књижевници или добротвори попут капетана Мише Анастасијевића.

Потом је уручено 19 признања у различитим категоријама, која су наизменично уручивали: Александар Ђокић, начелник Браничевског округа, Владо Маркановић, директор Медиа Инвента и Снежана Милошевић, културни делатник из Пожаревца, члан жирија. У име награђених захвалила је Марија Станић, из менаџмента Борбених сложених система Београд.

Млади из КУД „Хомоље“ са традиционалним играма из хомољског краја и источне Србије наставили су традицију коју чувају од 1945.године, када је ово Друштво формирано. КУД „Хомоље“ данас окупља око 100 чланова свих узрасних категорија, а води га кореограф и руководилац Мирослав Фрфулановић.

Водитељ програма Бошко Неговановић је најавио да се ради о квалитетним ствараоцима који су награђени у Жагубици и да они конкуришу за национално приз нање „Капетан Миша Анастасијевић“ 7.априла у Матици Српској у Новом Саду, што значи да ћемо се са неким од њих сигурно видети на празник Благовести.

Директор Културно-просветног центра у Жагубици Драган Зарић изразио је задовољство програмом и пожелио да и  већ наредни програм у априлу-смотра изворног народног стваралаштва у овој дворани- буде тако добро посећена.

 

Награде су примили: 

  1. „Борбени сложени системи“доо, Београд, Г.Огњен Оливерић,директор-Лидер конкурентности и одрживог развоја
  2. Општина Жагубица, председник Сафет Павловић-Најбоља локална самоуправа Браничевског округа
  3. Hesteel Serbia Iron & Steel d.o.o. Beograd-За стратешки развој Србије
  4. Компанија „Милан Благојевић”АД Смедерево,извршни директор Мира Трикић-За унапређење привредног амбијента Региона
  5. Милан Лаковић, финансијски директор ЕПС-Огранka “ТЕ-КО Костолац”За значајан допринос развоју електроенергетског система Србије
  6. Дејан Крстић,члан Градског већа Пожаревца задужен за невладине организације,културу и информисање-За професионализам у раду и друштвену одговорност
  7. Бранко Шљивар,генерални директор “Гоша Монтажа” АД.Смедеревска Паланка Најбољи менаџер у Региону
  8. Видоје Вукашиновић ,директор Пољоприведне школе са Домом ученика „Соња Маринковић“ Пожаревац-За квалитет образовања
  9. Др Јасмина Николић,директорка Историјског архива Пожаревац-За очување и презентацију културне баштине  Браничева
  10. Др Ненад Ђорђевић, директор Опште болнице„Свети Лука“Смедерево-Најбољи менаџер у јавном здравству
  11. Koмпанија „Маркет-Паркет“, Пожаревац,власник Дејан Динић-За пословност и квалитет
  12. Ортачко друштво “Компанија Стокић“ ,Затоње-Велико Градиште-За афирмацију туристичких потенцијала Браничева
  13. Основна школа „Краљ Александар I“ Пожаревац, директор Горан Сегер -За савремене стандарде у образовању
  14. Др Љубица Рајкић, књижевница и преводилац из Решице   (Румунија)-За културне везе и прекограничну сарадњу
  15. Mилош Теодосић, власник Кошаркашког кампа ТЕО4 Сребрно језеро-Велико Градиште-За афирмацију спорта,  подршку  младим и унапређење заједнице
  16. Андријана  Максимовић,извршна директорка  НИПД „Реч народа“ Пожаревац-За лепоту писане речи и културу комуникације
  17. Академски вајар Јанко Лалић,председник Удружења ликовних уметника Хомоља (УЛУХ)-За високе стваралачке домете у уметности
  18. Професор музике Данило Анђелковић, виолиниста-За неговање музике и афирмацију музичког стваралаштва
  19. Удружење П.У.Ж. Велико Градиште-За племенитост, хуманост и помоћ угроженим животињама